Малко страхотни факти за добро настроение

16.12.2016, 11:00

Защо храната е по-вкусна през нощта, колко часа е денят на американските подводници и още

   
 
Малко страхотни факти за добро настроение

И тази седмица няма да мине без нашата качествена доза любопитни факти, които показват, че светът е едно невероятно готино място. Не случайно ги пускаме и в най-готиния ден от седмицата - петък. Може да е студен (и вероятно снежен) петък, но пък нищо не е в състояние да развали аурата му за добро настроение. А когато тя е подплътена с нашите факти, волята за избутване на работния ден става 4 пъти по-силна (това пак е факт). Така че, заповядайте и приятно четене!

- Причината храната да ни се ослажда повече по нощите е във вече заспиващия ни мозък. През нощта системата за възнаграждение на мозъка е по-малко чувствителна и затова трябва да ядем повече, за да се почувстваме сити.

- През кариерата си легендата на хокея Уейн Грецки има записани повече асистенции, отколкото головете+асистенциите на който и да е друг играч в историята.

- През 1993 г. е имало план за построяването на гигантски билборд в космоса, който, погледнат от Земята, да изглежда колкото Луната. Проектът не е намерил достатъчно финансиране, а в последствие е станал и причина за приемането на международна забрана за всякакъв вид реклама в космоса. 

- Дините произлизат от Африка и първоначално са били отглеждани само заради водното си съдържание, а вкусът им е бил горчив.

- Капиталът на Nintendo е толкова голям, че компанията може да си позволи да губи по 250 млн. долара всяка година и пак да оцелее до 2052 г.

- През 2008 г. Дубай осъществява първото успешно преместване на коралов риф. Целта е била той да бъде спасен от строителството в района, а цената на проекта е била 10 млн. долара. Преместването е било успешно и през 2012 г. е отчетено, че рифът се е разширил с 20%.

- На борда на американските подводници един ден продължава 18, а не 24 часа. Това е така заради разделението на смените (6-часови дежурства и 12 часа почивка), а липсата на слънчева светлина допринася да не стават обърквания.

- Британският чистач Майкъл Керъл печели 14 млн. долара от лотарията през 2002 г. и прекарва следващите 8 години пилеейки парите си за алкохол, проститутки и хазарт, докато те не свършват. Днес той отново е чистач.

- По време на шофиране, държането на волана за позициите на 10 и 2 часа е опасно, тъй като евентуално пускане на въздушните възглавници ще изстреля ръцете ви право към лицето. Препоръчваните позиции да 9 и 3 или 8 и 4 часа.

- Режимът в Куба забранява внасянето на пестициди. В резултат на това там се произвежда изключително чист, органичен мед и пчелните популации никога не са намалявали.

- През 1994 г. IBM пуска мобилен телефон с тъч скрийн, който е можел да получава и изпраща e-mail-и и факсове, както и да работи като пейджър. Смята се, че това е първият смартфон в света. 

- Космонавтите пикаят на всеки 2 часа. Причината е, че в безтегловност не може да се разбере кога пикочният мехур е пълен, защото урината не се събира на дъното. Така ако не ходят до тоалетна често, може изобщо да не усетят нужда, преди да стане твърде късно...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ