Кратка история на барбекюто

13.05.2016, 09:01

Само чакаме хубавото време

   
 
Кратка история на барбекюто

Води се, че е пролет, но още не смеем да приберем зимните дрехи. Въпреки това не спираме да си представяме как сме в нечий заден двор (простаци!) и как полагаме нежни ребърца и кебапчета на идеално загрято барбекю. После следва любимият цвърчащ звук, мил аромат достига носните ни кухини, а стомахът пее приспивна песен.

Нека сме честни обаче: Ние не знаем историята на барбекюто. Предполагаме, че и вие сте като нас. Затова решихме, че е редно да се образоваме. Така и така изпитваме истинска любов към това чудо със скара, нека го опознаем.

Първите рисунки на барбекю са дело на испанците, които пристигат на Карибските острови. Там те виждат местните да пекат меса на огън, поставени върху дървени панели. Кръщават този метод за готвене "barbacoa".

1705465

Причината местните да приготвят месото по този начин е, че животните, които улавят, са диви и следователно месото им е по-жилаво, затова има нужда от по-дълга термична обработка.

1705456

След откритията на Колумб, испанските изследователи тръгват по света и разнасят знанията и уменията си за "barbacoa". През 1540 г. на територията на днешно Мисисипи, едно индианско племе изпича много свинско месо на барбекю за Ернандо де Сото.

1705461

Така или иначе, барбекюто, което познаваме в съвременния му вид, идва от африканските роби в САЩ. Обикновено на тях дават най-лошата част от месото и те нямат избор, освен да го сготвят така, че да омекне и да стане максимално сочно.

1705464

Изпичането на барбекю се оказва най-удачният избор, а и така може да се приготвя голямо количество храна с минимални усилия. По това време свинското месо е най-евтино и основно се пече именно такова. Затова и традиционалистите твърдят, че на барбекю се пече само свинско.

1705463

Твърди се, че в началото на 19 в. в Южните щати на 5 паунда свинско се изяжда 1 паунд говеждо. Скоро обаче собствениците на плантации осъзнават, че храната, която робите им ядат, не просто е вкусна, но и страшно подходяща за поднасяне на гости и църковни събирания. За гарнитура идеално вървят местни зеленчуци.

1705459

Започват да се организират барбекю партита, в които се включват не само робите, но и техните собственици. Ето какво пише журналистът Джонатан Даниелс в средата на 19 в. "Барбекюто е ястие, което събира вкусовете и на хората от големите къщи, и на най-бедните обитатели на счупените хамбари."

1705457

Барбекюто, разбира се, се променя. След отмяната на робството, афро-американците започват да мигрират. Тогава и практиката да се прави барбекю започва да се променя.

1705458

Смята се, че една от първите рецепти за барбекю включва оцет, който се слага върху свинското, още докато се пече. Когато в САЩ емигриграт много германци и французи, постепенно горчицата започва да се налага като сос към месото, изпечено на барбекю.

1705460

Заражда се и практиката ребрата да се отделят от другото месо и да се пекат индивидуално. В Мемфис започват да гарнират с по-сладки сосове, а по-късно се сещат, че могат да използват и сухи подправки.

1705466

За финал ще кажем, че независимо дали харесвате американците или не, трябва да признаете, че барбекюто е велико нещо. Спираме да пишем, защото започнахме да преглъщаме твърде често. Отиваме за въглища!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ