Кой е петият основен вкус и какво не знаем за него?

30.08.2020, 10:00

Нарича се Умами

   
 
Кой е петият основен вкус и какво не знаем за него?

Всички знаем, че основните вкусове са 4 - кисело, сладко, горчиво и солено. Но все пак има продукти, чиите вкусове не успяваме да обясним. Това са например соевият сос или сиренето пармезан. Четирите вкуса изглеждат недостатъчни, за да опишат всичко.

Затова японците са определили петия вкус, наречен умами. Ето какво представлява:

В превод от японски, умами означава "добър вкус". Има протеинов, месен вкус и дълъг послевкус. Изживяването се създава от сол (мононатриев глутамат) и някои аминокиселини. Мононатриевият глутамат се използва широко в хранителната промишленост, за да направи храната по-богата на вкус. Но не винаги се произвежда химически и се намира и в естествените продукти. Създаденият химически глутамат се определя като изключително вреден за здравето като продължителната му консумация води до мигрена и сериозни мозъчни проблеми.

В кои храни се среща умами? В храни, богати на глутаминова киселина: риба, морски дарове, шунка, зеленчуци (зрели домати, китайско зеле, спанак, целина), гъби, зелен чай, кашкавал. Също с среща във ферментирали храни: сирене, соев сос.

2244528

Умами е открит в Япония в началото на миналия век. През 1908 г. японският химик Икеда Кикунае изолира мононатриев глутамат от водорасли конобу и го патентова като хранителна добавка. Благодарение на това много храни, които естествено не го съдържат, имат умами - вкусът на високо протеинова храна.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ