Какво да правите, когато полицията ви звънне на вратата

Съвети от истински адвокат

   
 
Какво да правите, когато полицията ви звънне на вратата

Адвокат Александър Железников е добър човек и помага на хората да се защитават срещу своеволията на полицаите. Той вече ни разказа какво да правим, ако ни "джобят" полицаи и как адекватно да реагираме. Днес той ни говори за това какво трябва да правим, ако полицията позвъни на вратата ни. Знаете как е, силна музика, шумен секс – съседите може да измънкат за всичко.

1. Не отваряйте вратата! В никакъв случай! Със сериозен и строг глас помолете полицаите да се легитимират - звание, длъжност, районно управление. Запишете всичко. Вратата трябва да стои затворена - това е ваше право.

2. Когато ви кажат всичко (а те задължително ще го направят), се обадете на районното управление (номерата ги има в интернет) и накарайте дежурния да потвърди самоличността на полицаите.

3. Когато се върнете при все още заключената врата, кажете на полицаите, че искате домоуправителят или някои от съседите да присъства - това също е ваше право.

4. Когато всичко е разяснено и изпълнено, можете да отворите врата. Не по-рано! Най-вероятно вече сте им убили желанието за каквото и да било.

5. Отваряте вратата, но в никакъв случай не ги пускайте вътре. Без покана или заповед и процесуален протокол те нямат право да прекрачват прага.

6. Ако имат такава заповед, веднага се обадете на адвокат и не говорете. Не забравяйте, според конституцията Чл. 31, алинея втора: "Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание."

7. Ако нямат заповед, спокойно поговорете и ги пратете да си ходят.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ