Какво да правите, когато ви "джобят" полицаи

Съвети от истински адвокат

   
 
Какво да правите, когато ви "джобят" полицаи

Ако сте решили да посетите някое клубче за Нова година - знаете как е. Навън е пълно с полиция, а често проверките са повече от неоснователни, постоянни и супер досадни. Ние нищо не разбираме, но намерихме един приличен адвокат, който разбира. Съветите идват от адвокат Александър Железников, който е добър човек и свободно разказва как да се пазят гражданите.

1. Винаги носете лична карта. Това няма да даде основание да ви задържат за 2-3 часа, докато ви направят справка по ЕГН в районното.

2. Ако по каквото и да е причина ви дръпнат настрана по време на проверката, веднага попитайте дали ви задържат. Ако ви кажат да, веднага искайте да ви направят протокол и да ви бъде осигурен адвокат. Това е ваше конституционно право, с което и най-отчаяните полицаи са длъжни да се съобразят, особено ако се държите уверено. Често след като хората поискат съставянето на протокол и защитник, на полицаите им се убива желанието да ги задържат.

3. Внимателно си гледайте под краката. И стойте на страна, ако има разхвърляни боклуци до вас.

4. Помнете! Да давате проби е ваше право, а не задължение.

5. Обискът е молба, а не заповед. Полицай има законно право да ви обискира само в отделно помещение на районното управление, в присъствието на свидетели, които са от вашия пол. Обискът на улицата е само ваше решение.

6. Имайте предвид, че в клубовете има цивилни полицаи. Често, ако без видима причина искат да ви направят обиск пред клуба, те вече (най-вероятно) знаят какво имате в джобовете.

1619180 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ