Как да създадем междузвездна мрежа от планети

28.03.2018, 11:00

Може ли една мегаструктура да ни помогне да започнем разговор с извънземна цивилизация?

   
 
Как да създадем междузвездна мрежа от планети

Едно от най-големите предизвикатеслства, пред които са изправени цивилизациите, е общуването на огромни разстояния. През хилядолетия хората са станали много по-добри (и по-бързи) в него: сигнални пожари, резониращи барабани и флотски фалшиви пратеници отстъпиха пре телеграфа, радиостанциите и телефоните, а сега и сателитни телефони и интернет. Всички тези системи работят добре до известна степен тук на Земята. Но когато погледнем навътре във Вселената и си представим разговор с някаква друга форма на интелигентен живот, ние сме изправени пред радикално по-големи разстояния, които пресичат невъобразимо за ума време.

Как би могла да функционира система за комуникация с извънземен разум? В нов документ , публикуван в Международния вестник по астробиология , Дънкан Форган, астрофизик в Университета в Сейнт Андрюс, предлага междузвездна комуникационна мрежа, която ще работи като планетарен еквивалент на димни сигнали. Тя апочва с планетите, минаващи пред звездите, които орбитират.

През последното десетилетие от откриването на космическата обсерватория "Кеплер" през 2009 г. учените са идентифицирали повече от 2500 екзопланетаи, обикалящи около отдалечени звезди (заедно с хиляди възможности за повече). Изучавайки как светлината от звездите минава през планетите и чрез техните атмосфери, известни като транзитен сигнал, учените са били в състояние да разберат размерите и характеристиките на тези планети - някои от които биха могли да поддържат живот, какъвто познаваме. Тези наблюдения може един ден да намекват за наличието на биологичен живот на екзопланета: Живите същества - дори и да не са интелигентни - променят химическия подпис на атмосферата на планетата.

"Когато става въпрос за търсене на нещо интелигентно, вие искате нещо малко по-сурово", казва Форган. Един извънземeн интелeкт, посочва той, би могъл умишлено да променя транзитния сигнал на планетата с лазер или чрез изграждане на гигантски орбитален обект. Всяка стратегия би направила сигнала доста странен, така че друга форма на интелигентен живот (нас, да речем) да може да го забележи.

2043874

Астрономите откриха една звезда KIC 8462852, известна като "Бояджиевата звезда" - с транзитен сигнал, който не отговаряше на стандартните модели. Една от теориите, които направиха, беше, че причинява извънземна мегаструктура. Учените, които изучават звездата сега вярват, че космическият прах е по-вероятно виновник за странното ѝ затъмняващо поведение , но ако някога достигнем извънземна интелигентност, историята може да започне с подобно откритие.

В новата книга Форган си представя какво ще се случи по-нататък: Как бихме могли да установим комуникация на дълги разстояния с друга цивилизация? Част от отговора, пише той, е в създаването на комуникационна мрежа между планетите.

"Във всеки един момент само няколко цивилизации са правилно приведени в съответствие с транзита", пише той. Но използването на тази форма на комуникация може да бъде само началото. Веднъж знаем ли къде се намират други цивилизации, много по-лесно е да комуникираме чрез електромагнитни сигнали. Сканирането на цялото небе за такива сигнали е скъпо и отнема много време, но ако знаем точно къде да изпратим или приемем сигнал и колко силен трябва да бъде, теоретично би било възможно да започнем разговор. В продължение на поне 100 000 години подобни взаимоотношения могат да бъдат свързани в мрежа като поредица от пожари на хълма - така че да можем да общуваме с друга планета извън нашата линия на зрението.

Тези комуникации обаче биха били феноменално бавни. Повече от 100 000 години, две планети от противоположните страни на мрежата могат да комуникират от 30 до 50 пъти. Като се има предвид границата на скоростта на светлината, това е естеството на междузвездните комуникации.

От тази гледна точка, съвременното търсене на извънземен живот, което е на около 60-годишна възраст, продължава безпроблемно. "Това е като нищо, което хората някога са правили", казва Форган. "Шестдесет години се усеща като дълго време, защото, сравнявайки го с човешки живот, това е дълго време. Но сравнявайки го с продължителността на живота на галактиката, това не е нищо.

Извънземната комуникация, ако някога се случи, ще бъде упражнение в търпение и късмет. Ако има други цивилизации, те трябва да са постигнали ниво на технология, което им позволява да проследяват транзити на други планети (постижение, което сме постигнали само през последните 30 години) и да променим техния транзитен сигнал, за да можем може да ги видим (един подвиг, който все още трябва да постигнем).

Но транзитните сигнали може да са една от най-добрите шансове - отчасти за Форган, защото търсенето на странни сигнали не изисква допълнителна работа. Ние просто трябва да продължим да търсим екзопланети и да вземем предвид необичайните такива, като този от Бояджиевата звезда. "Всичко, което трябва да направим сега, е да се уверим, че сме нащрек за странни неща", казва Форган.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ