Как да се държим, ако ни вземат за заложник

07.01.2016, 16:30

Съвети от книгата "По-лошо няма как да стане. Инструкции по оцеляване"

   
 
Как да се държим, ако ни вземат за заложник

Вече ви дадохме ценни съвети какво да правите, ако спирачките откажат, днес, вдъхновени от обира в Люлин, ще ви разкажем как да се държите, ако ви вземат за заложник и, разбира се, да не ви убият. Да оцелеем отново ни помагат инструкторите Джошуа Пивен и Дейвид Боргених.

1. Най-важното е да останете спокойни. Помнете, че терористите или обирджиите са изнервени хора и най-вероятно доста изплашени - не реагират адекватно. Говорете с тях само ако ви попитат нещо.

2. Ако започне стрелба, легнете на земята и прикрийте с ръце главата си. Ако има наблизо шкаф, бюро или просто някакво укритие, го използвайте. Не пълзете много надалеч, могат да решат, че бягате и да ви застрелят.

3. Не правете резки движения и не се опитвайте да скриете портфейла си.

4. Изпълнявайте всичко, което ви се каже и не проявявайте излишен героизъм. Мислено се подгответе за тежко изпитание.

5. Не гледайте терористите в очите и стойте с наведена глава. На въпросите се старайте да отговаряте с равен глас, престореното подчинение в гласа ще ви докара неприятности.

6. Опитайте мислено да си представите всеки от насилниците. Мислено направете профил и обърнете внимание на маниерите им. Измислете им прозвища. Това ще помогне после на полицията.

7. Ако полицията нахлуе, легнете на земята и не се движете.

8. Когато всичко приключи, бъдете готови да се представите на полицията и да разкажете бързо какво сте запомнили от престъпниците.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ