Какво да правим, ако спирачките откажат?

08.12.2015, 17:00

Съвети от книгата "По-лошо няма как да стане. Инструкции по оцеляване"

   
 
Какво да правим, ако спирачките откажат?

Най-важното, ако ви се случи подобно нещо, е да се опитате да си спомните тези съвети. Ние искрено се надяваме никога да не ви послужат. Да оцелеем ни помагат инструкторите Джошуа Пивен и Дейвид Боргенихт.

1. Първото, което трябва да направите, е да сигнализирате на всички в движението, че имате проблем. Надувайте клаксона, давайте сигнали с фаровете или махайте с ръка, но никога не пускайте волана.

2. Натискайте силно педала на спирачките постоянно. По схемата: натискате - отпускате. Възможно е да създадете вакуум и спирачките са заработят.

3. Постепенно намалете предавките. Ако сте с ръчна скоростна кутия, ги превключвайте последователно и не забравяйте съединителя. Ако сте с автоматик, превключете на положение L. 

4. Използвайте ръчната. Но много внимателно, при рязко дърпане задните колела ще блокират и колата ще поднесе.

5. Ако сте опитен шофьор, направете полицейска маневра. Рязко дръпнете ръчната и в същото време завъртете кормилото към безопасно и широко място. Колата ще поднесе на 180 градуса.

6. Ако имате пространство, може да забавите колата като карате на зигзаг.

7. Опитайте да използвате бордюра или мантинелата като се отърквате в него, това е много опасен ход и се препоръчва само в крайни ситуации.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ