Идиот на седмицата: Мъж в отпуск по болест от 15 години съди компания, че не му е вдигнала заплатата

22.05.2023, 10:16

Започваме ударно!

   
 
Идиот на седмицата: Мъж в отпуск по болест от 15 години съди компания, че не му е вдигнала заплатата

IТ работник от Обединеното кралство, който е бил в отпуск по болест от 2008 г., даде IBM на съд за дискриминация, тъй като не са му увеличили заплатата през времето, когато е отсъствал от работа.

Според The ​​Telegraph Иън Клифърд е нает от IBM, но е излязъл в болничен през септември 2008 г. по причини, свързани с психичното здраве.

През 2013 г., когато все още е в отпуск по болест, той е диагностициран с левкемия в четвърти стадий. След това Клифърд повдига оплакване, в което казва, че не е получавал увеличение на заплатата или отпуска през тези пет години.

IBM му предлага "компромисно споразумение", което му дава право да получава 75% от заплатата си, въпреки че не може да работи. Планът означава, че той няма да бъде уволнен, а ще остане като служител и няма "задължение да работи". Според плана той ще получава £54 028 или $67 732, на година, докато навърши 65 години.

През февруари 2022 г. Клифърд съди IBM с искове за дискриминация поради увреждания, подобни на тези в жалбата си от 2013 г., и иска увеличение на заплатата от 2,5%. Той твърди, че е бил дискриминиран, защото не е имал увеличение на заплатата, откакто се е присъединил към плана през 2013 г.

Пол Хаусго, съдията по трудовите правоотношения отхвърли делото на Клифърд, тъй кто той е бил третиран по-благосклонно от "тези без увреждания", тъй като е получавал заплащане, без да се налага да работи.

Клифърд казва пред The ​​Telegraph, че е дал IBM на съд не защото е искал да осигури финансова сигурност за семейството си и сина си, който е в университет.




   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ