Защо хамбургерът се нарича хамбургер, след като в него няма шунка?

12.12.2022, 10:00

Историята ще те изненада!

   
 
Защо хамбургерът се нарича хамбургер, след като в него няма шунка?

Хамбургерът е един от любимите ни представители на т.нар. бърза храна. Но понякога сме се чудили от къде произлиза и защо се казва по този начин - особенно при положение, че не съдържа шунка (ham)...

Защо един хамбургер се нарича хамбургер, ако в него няма шунка?

Няма конкретна причина защо се казва по този начин, но произходът може да бъде проследен назад до Хамбург, Германия. Когато европейците започват масово да имигрират в Съединените щати през 18-ти и 19-ти век, те носят със себе си любимите си храни, включително хамбургски пържоли или пържени банички от мляно говеждо месо и лук.

Бургерът, какъвто го познаваме днес, еволюира от хамбургските пържоли. Името на немското ястие е съкратено до "хамбургери" и след това, когато говеждото бива поставено между две филийки хляб, името се затвърждава. Някои източници твърдят, че думата "хамбургер" се появява за първи път в меню през 1873 г., когато ресторант Delmonico в Ню Йорк рекламира пържола с хамбургер. По-късно американците го съкращават на "бургери".

Както при други популярни храни, има много хора, които си приписват заслугата не само за наименованието, но и за идеята.

Дали изобретателите всъщност са били братята Франк и Чарлз Менчес, които поставили телешко кюфте между две филийки хляб на окръжен панаир в Хамбург, Ню Йорк, през 1885 г.? Дали пък е тийнейджърът Чарли Нагрийн, поставил кюфтета между две питки на панаира Outagamie County в Сиймор, Уисконсин, същата година? Или пък заслугата е на Оскар Вебер Билби, който за първи път слага кюфте в кифличка през 1891 г. в Тулса, Оклахома? Възможностите наистина са безброй.

Каква е разликата между телешки бургер и хамбургер?

Няма разлика! Въпреки че не можем да кажем със сигурност защо един хамбургер се нарича хамбургер, телешките бургери все още се наричат ​​хамбургери, въпреки че в тях няма шунка. Терминът "Хамбург" е повлиял на името на тази храна, може би защото хамбургската пържола много прилича на телешко кюфте, така че всеки бургер се счита за хамбургер, включително тези с веган опции, вместо месо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ