Защо махмурлукът трае толкова дълго и какво го причинява

15.07.2022, 17:00

Няма да пиеш и готово!

   
 
Защо махмурлукът трае толкова дълго и какво го причинява

Махмурлукът е неизбежна част от живота ни, особено, ако си като нас и обичаш да купонясвате в петък и събота вечер. Е, да обаче, събуждайки се на следващата сутрин ни се иска да не се бяхме събуждали изобщо. И всеки път се питаме колко ли дълго ще продължи този път. Да, случвало ни се да си го носим поне два дни...

Ситуацията не е особено приятна и з черния ти дроб, защото му се налага да работи извънредно, за да преработи алкохола. Той трябва първо да разгради алкохола до ацеталдехид, който е токсичен. След това разгражда ацеталдехида до ацетат, който е нетоксичен. Ако човек пие твърде много или ако черният му дроб не работи ефективно, тялото не може да превърне ацеталдехида в ацетат достатъчно бързо - това е мястото, където махмурлукът влиза в действие.

Колко алкохол трябва да изпиеш, за да почувстваш симптоми на махмурлук?

Това зависи изцяло от собственото ни тяло и метаболизъм. Чернодробните ензими на някои хора са в състояние да детоксикират алкохола от тялото по-бързо, така че те могат да пият повече. Други имат нарушен метаболизъм, често поради генетични фактори и могат да получат махмурлук от половин чаша вино или бира. Полът също играе роля -  жените имат по-ниски нива на този чернодробен ензим, отколкото мъжете. Разбира се, един от основните фактори е и теглото.

Колко дълго продължава махмурлукът?

Изследванията показват, че махмурлукът обикновено продължава около 14 до 23 часа, като някои се удължават до около 72 часа. Но средно той трябва да приключи около 12 часа, след като спреш да пиеш.

Ето ти няколко причини, поради които махмурлукът продължава толкова дълго:

Не пиеш достатъчно вода

Пиенето на алкохол те дехидратора. Но, ако си обезводнил тялото си още преди да започнеш с чашките, то много по-трудно ще се освободиш от токсините на алкохола.

Не спиш добре

Няколкото чашки, които си гаврътнал може и да ти помогнат да заспиш по-бързо, но алкохолът ни пречи да изпаднем в дълбоката фаза на съня. Обикновено, след приема на алкохол тялото не успява да отпочине пълноценно.

Амиии... Остаряваш

Нека бъдем честни - колкото повече годинки чукваме в календара, толкова по-трудно започваме да понасяме алкохола. С времето нашите клетки стареят и вече не са състояние да обработват токсините, така както, когато сме били по-млади.

Пиеш на парзен стомах

А колко пъти сме ти казвали да не го правиш?! Алкохолът може да раздразни лигавицата на стомаха ти, което може да влоши всяко гадене, коремна болка или повръщане, предизвикано от махмурлука. Пиенето дава голям прилив на калории и прости захари и може рязко да повиши кръвната ти захар и след това да я накара да падне. Затова мушни няколко залъка преди да излезеш на запой. Нощи не ти коства!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ