Защо е здравословно да пием бира?

09.03.2015, 16:30

Изненадващи факти в полза на алкохолния еликсир

   
 
Защо е здравословно да пием бира?

Бирата е причина за много хубави спомени в живота на човек. От векове тя е негов помощник в горещите летни дни, личният стимулатор да заговори някое момиче и основен причинител на душевно отпускане като цяло. Оказва се, че бирата е и здравен помощник, що се отнася до положителните функции, които изпълнява, ставайки част от тялото ни.

Разберете защо е толкова здравословно да пием бира с няколко научни факта по темата.

Запазете сърцето си здраво

Обикновено виното получава всички овации, що се отнася до влиянието на алкохолните напитки върху сърдечните проблеми, но се оказва, че и бирата не отстъпва по този положителен показател. Умерената употреба на бира намалява риска от сърдечно-съдови болести. Италиански изследователи са открили, че умерените потребители на най-популярната алкохолна напитка в света имат 42% по-малък риск за здравето на сърцето си.

Развива мисленето

Е, не очаквайте да станете по-умни, обръщайки една-две бири, но бъдете сигурни, че пивото е в състояние да повиши креативността ви. Учените отново се намесват за потвърждаването на този факт. На 40 мъже е пуснат филм, а през това време им били задавани загадки – участниците в експеримента с 0,075 промила в кръвта се справили много по-добре от трезвите си колеги.

Превенция от диабет

Холандски изследователи анализирали 38 000 мъже, на които бирата не била любима напитка. В продължение на 4 години те трябвало да консумират редовно, но умерено напитката. След края на експеримента, изследванията показали, че рискът от захарна болест при тях е намалял драстично.

За здравето на бъбреците пийте бира!

Дано на никого не се наложи да търпи болката, причинена от камъни в бъбреците. Финландски учени са установили, че една бутилка бира дневно намалява риска от развитие на камъни в бъбреците с 40%. Причината не може да бъде обяснена с точност, но се предполага, че високият прием на течности не само стимулира ходенето до тоалетната, но и поддържа правилното функциониране на бъбреците. Друга теория е, че хмелът в бирата е отговорен за забавяне в отделянето на калций от костите, който е помощник в образуването на камъни.

Полезно за очите

Канадски учени установяват, че по една бира на ден може да ни опази от среща с очния лекар. Умерено количество от напитката всеки ден увеличава антиоксидантната активност, която може да предотврати заболяване от катаракта.

Намалява кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да е причина за редица здравословни проблеми, но бирата може да намали риска от хипертония. Поне така сочат изследванията и ние мислим да им повярваме. Учени от Харвард доказват, че при пиещите бира вероятността за високо кръвно е значително по-малка в сравнение с тези, които консумират вино или коктейли.

Бори инфекциите

Една-две бири на ден могат да стимулират имунната ви система и борбата ѝ с инфекциите, сочи проучване на Здравно-научния университет в Орегон. Учените ваксинирали маймуни срещу дребна шарка, после дали на едни бира, а на други подсладена вода. Маймуните, които консумирали умерено бира, получили по-добри показатели към въздействието на ваксината от пиещите вода. Маймуните, които изпили много бира пък, имали слаби резултати.

Предпазва от фрактури

Не и ако сте прекалили с бирата, де… В действителност няколко бири на ден спомагат укрепването на костите. Според проучване, хората, които консумират по една-две бири на ден имат 4,5% по-голяма плътност на костите, отколкото тези, които не близват алкохол. Консуматорите на повече от две бири на ден пък са с показатели от 5,2% по-ниска плътност на костите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ