Кратка история на студената бира по света и у нас

13.08.2014, 14:14

Как нашенци се борят против цакането с топла бира?

   
 
Кратка история на студената бира по света и у нас

Бирата е една от най-предпочитаните напитки, когато летните жеги налегнат ума и тялото. За да бъде мисията ѝ успешна, тя трябва да бъде прецизно охладена до специална температура, позволяваща на прохладата да проникне в тялото. В днешно време това не е никакъв проблем, но в миналото хората чувствали някои неудобства. Вижте какъв път е изминало пивото за да се превърне в приятната, студена напитка, която познаваме днес...

1361504

Египтяните

Още от най-дълбока древност хората  имали нужда да се разхлаждат в знойните летни дни. Затова и не е странно, че именно египтяните са измислили първата бира. Имало само един проблем - тя била топла. Сред населението настанал смут - имали разхладителна напитка, но нямали с какво да я изстудят. Тогава Фараон Умникхотеп II се допитал до боговете и създал пирамидите. Тези огромни каменни фризери станали хит сред жителилте на Горен и Долен Египет и довели до обединяването им в единна империя, редовно подхранвана със студена бира. За да почетат великото откритие, когато Фараон Умникхотеп II починал, местните положили тялото му в един пирамидален фризер, за да му се радват идните поколения (и създали моден тренд сред всички следващи управници на Египет), а  един от най-популярните газове в хладилната техника бил наречен "Фреон", на малкото име на създателя си - Фараон.

1361503

Атлантите

Атлантите били големи биропийци и никак не е чудно, че именно те развили пивоварните си технологии на изключително високо ниво. До такава степен задобрели в занаята, че изнасяли Свещената напитка по целия земен диск на древния свят, а именно от единия край на Средиземно море, до другия... Когато египтяните изобретили пирамидалните хладилници с фреон, атлантите видели в това, заплаха за бизнеса и мигновено започнали експерименти с течен азот. В резултат произвели толкова много лед, че не можели да смогнат да го изнасят и целият им континент се превърнал в огромна хладилна камера. Нещата продължавали да се развиват зле и в един хубав ден, пиян до сателитната чиния (атлантите били толкова умни, че вместо шапки с козирка, носили сателитни чинии) атлант на име Ной, без да иска изключил шалтера на хладилника, които поддържал огромното количество лед на континента в твърдо агрегатно състояние. Настанало масово топене на ледените кубчета, което предизвикало потоп, който довел до потъването на Атлантида. Така древната цивилизация изчезнала от лицето на земята. Спасил се само Ной...

1361505

Ескимосите

Трудно е да се повярва, че народ живеещ изключително сред ледове и студ има нужда от студена бира, но случаят с ескимосите е точно такъв. Когато през 1903 г. корабът на норвежкия полярен изследовател Руал Амундсен е скован от ледовете близо до бреговете на Гренландия, единствената помощ на която той и спътниците му можели да разчитат е тази от местните ескимоси. Когато в края на краищата всички се озовали в безопасност в едно ескимоско село, за да се отблагодарят изследователите предложили да почерпят спасителите си с топъл чай. Оказало се обаче, че всичко, което останало от запасите на експедицията бил един единствен чувал с хмел, от който пътешествениците си правили отвара срещу възпаление на простатата. За да не обиди домакините, Амундсен все пак сварил чай от тази билка и я предложил на местното население. Времето обаче било изключително студено и докато чашите се предавали от ръка на ръка, течността се охладила доволно и вместо чай, ескимосите опитали... жива бира. Разхладителната напитка се отразила толкова тонизиращо на северните хора, че и до днес продължават да я пият под името "Студен чай от хмел"...

1361500

Българите

Историята на студеното пиво у нашенско е доволно дълга и наситена с обрати. Първата бира по земите ни идва заедно с прабългарските конници, които си правили нещо като манагуа, само че, вместо марихуана в млякото слагали малц. Напитката била известна като Кумис и поради неналичието на хладилни чанти по конете, също се консумирала топла. Годините минавали, времената и нравите се променяли и заедно с хладилната техника в дома на нашенеца, трайно се настанил тарикатлъка. Първите опити за цакане с топла бира започнали в шуменския квартал Дивдядово, в чийто магазини алкохолната напитка винаги била топла, но  с надценка от няколко стотинки повече, клиентът получавал студена от "специалните запаси". В последствие политиката на "ей сега ни я докараха, още не е изстинала", навлязла като редовна практика из биропродавниците в страната...

В наши дни, за да прекрати в зародиш порочната практика с цакането с топли бири се е заел специален отдел на Агенцията за борба с топлата бира, който разработва специални оръжия, с чиято помощ да се прекрати контрабандата на топла бира. Проектът наречен Kamenitza "COLD EDGE" включва специалните етикети с термочувствителни зони, отличаващи изстудените бутилки от топлите още на пръв поглед, които вече бяха внедрени по българските биропродавници. От средата на юли в битката срещу топлата бира, агентите на "Каменица" разполагат и с тежка артилерия - кенът Kamenitza "COLD EDGE", снабден с термочувствително мастило, променящо цвета си на син, когато пивото в него достигне годна за консумация температура...

Смърт за топлата бира! Viva la Kamenitza "COLD EDGE"!

1361502

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ