За подлезите с любов

08.08.2016, 11:00

Група младежи вдъхват нов живот на старите софийски подлези

   
 
За подлезите с любов

Група от осем ентусиазирани и пълни с идеи младежи дават нов живот на старите софийски подлези, като се опитват да ги направят приятно място за преминаване, а и дори за кратка почивка, предаде репортер на БГНЕС. Инициаторите са кръстили младежката си инициатива "ПОдЛЕЗНО". Едни от основните движещи сили в нея са Юлия и Теодора.

Юлия е на 26 години, урбанист, завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и работи по специалността си. Теодора е нейна колежка от университета, на 23 години, също урбанист. Инициативата "ПОдЛЕЗНО" се ражда по време на форум за идеи преди 3 години.

1760227

Инициативата "ПОдЛЕЗНО" се ражда по време на форум за идеи преди 3 години. "Дискутирахме различни проблеми не само на София, но като цяло на градовете в България. Проблемът с подлезите изпъкна сред останалите, защото те са в доста неприятно състояние – мръсни, неосветени, миришещи. На хората не им е приятно да минават през тях и доста често виждаме пешеходци, които предпочитат да пресичат през булевардите, което е изключително опасно. Затова решихме, че ние можем да направим нещо по въпроса”, разказа за БГНЕС Юлия. Към момента зад гърба си младежите имат цели 3 завършени подлеза в София, като всеки от тях има своя различна тематика. Първият подлез е на бул. "Цариградско шосе” и ул. "Загоре” и се намира малко след Орлов мост, по посока х-л "Плиска”. Той е с природна тематика, защото води към парка. "Направихме галерия с пана от естествени материали, които имаха за цел да бъдат малко по-закачливи, с идея природата да влезе под земята и да направи прехода към парка по-приятен. Сложихме и пейки в подлеза, за да могат хората да си почиват, ако е горещо, вали или просто искат да поседнат”, обясни Юлия.

Другият подлез е на бул. "Ботевградско шосе” и пл. "Пирдоп”. Там създателите са заложили на графити тематиката, с общия сюжет на пътуване във времето. Третият подлез е т. нар. музикален подлез, който се намира на бул. "Цариградско шосе” и ул. "Александър Жендов”. Той е последният и е създаден преди малко повече от година. Вдъхновен е от уличните музиканти, които младежите виждали всеки път, когато влизали в него. Те им разказали много интересни – лични истории, както и за самото място. Това вдъхновило младежите да се занимаят с по-музикална тематика за пространството. Екипът е много благодарен на хората, които пазят направеното. / БГНЕС Най-скорошният бъдещ проект е т.нар. филмов подлез, който се намира на бул. "Цариградско шосе” и ул. "Светослав Тертер”. Графити артисти ще изрисуват емблематични сцени от европейски, американски и български филми и анимации. Ще бъдат включени и други различни тематични филмови инсталации, като звезди от алеята на славата, червен килим, за да може всеки да се почувства звезда, дори и 3 метра под земята. Част от стените ще бъдат изрисувани с интересни филмови герои. Планира се работата по подлеза да започне в началото на септември и, ако всичко върви по план, той трябва да е готов до края на септември. "Обикновено се насочваме към теми, които всички обичат – изкуство, музика. Затова и решихме, че филмите биха обединили всички минувачи през подлеза и биха ги накарали да се усмихнат”, убедена е Теодора.

Освен 8-те инициатори, които стоят зад идеята "ПОдЛЕЗНО", се разчита много и на доброволци, които помагат за различните проекти. "Отворени сме и към нови доброволци. Всеки, който иска да направи нещо за градската среда, е добре дошъл да се включи”, приканва Юлия. Тя обясни, че се интересуват и от нови идеи, като на сайта им хората могат да предлагат места, които са неприятни и идеи за тяхното обновяване. "Според силите и времето ни, смятаме да ходим последователно по тези идеи. Преди три години, когато започнахме, всички бяха скептични и казваха, че на следващия ден вече няма да съществува, но не се отказахме и продължихме напред. Мотивацията не си отиде, въпреки всички тези негативни мисли”, сподели Юлия. Екипът е много благодарен на хората, които пазят направеното. Въпреки това понякога се натъкват на някои драсканици, които обаче са извън арт инсталациите и рисунките. "Например, в музикалния подлез, където има пана с касетки и дискове, има хора, на които нещо им харесва и си го взимат, но има, пък има други хора, които заменят нещата, които счупени или взети – с нови. Когато видим подобни реакции, ни става изключително приятно, защото това значи, че хората наистина припознават това място като свое”, смята Юлия. Теодора добави, че се опитват по всякакъв начин да привличат хората и да промотират подлезите като алтернативно място за забавление.

1760230

В музикалния подлез, например, младежите преди около месец са записали първата авторска песен "Някой ми каза” на бандата "ПОдЛЕЗНО", с автор Димитър Стафидов, който също е член на инициативата. Довечера ще имат и концерт на лятната сцена в Борисовата градина от 18.30 часа, когато ще представят песента на живо. В музикалния подлез има пана с касетки и дискове. / БГНЕС Освен подлезите хората зад "ПОдЛЕЗНО" се занимават и със занемарени пространства, които са около нас, като например междублоковите зони. Младежите са подхванали и инициативата "На светло”, съвместно с 12 студентски съвети от различни университети. "Направихме подробно проучване, относно осветеността на "Студентски град”. Това, което се оказа след преброяване на всяка лампа в квартала е, че 48,7% от лампите не работят. В момента Столична община оправя осветлението в парка в "Студентски град”, като имаме обещанието на районния кмет да се постави осветление до края на лятото на най-приоритетните улици, които са и най-тъмни”, обясни още Юлия.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ