Ето как природата ни помага да се справим със стреса

11.11.2021, 09:00

Как ни липсват разходките в гората!

   
 
Ето как природата ни помага да се справим със стреса

Понякога се разхождаш на чист въздух и веднага започваш да се чувстваш по-добре. Това не е внушение, а научно доказан факт. Природата наистина ни помага да се справим по-лесно със стреса от градския живот.

Разходките сред природата помагат за справяне с нервите – намаляват нивото на кортизола (хормон на стреса) в кръвта. Освен това учените твърдят, че намаляват главоболието, укрепват имунитета и дори намаляват риска от рак. Трябва да прекарваш 2 часа седмично сред природата. Учените са показали, че точно това време, прекарано в разходка в гората, подобрява благосъстоянието и емоционалната стабилност. Няма значение дали ще разпределиш посещенията в гората през цялата седмица или ще излезеш на една двучасова разходка през уикенда.

Много изследвания доказват, че човек може да се отпусне истински само, когато е сред "дивата" природа. Наскоро швейцарски учени успяха да обяснят защо градските градини и паркове не помагат за облекчаване на стреса. Факт е, че емоционалното състояние на човек се влияе главно от миризми и звуци. И, уви, в почти всяко градско зелено пространство все още ще чувате звуците на колите.

В Холандия има термин uitwaaien - ходене или каране на велосипед при ветровито време. Това наистина помага да изчистиш главата си от притесненията и да се отпуснеш.

Ходенето край водата е също толкова полезно, колкото и в гората. Ако живееш до морето (дори и студено), значи си голям късметлия. Британски учени са доказали, че крайбрежните жители имат по-добро физическо и психическо здраве. Не се обезсърчавай, ако морето е далече. Доказано, че ходенето в близост до какъвто и да е воден басейн действа успокояващо и облекчава тревожността.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ