Доц. Леандър Литов: Искаме да възпроизведем първата секунда от раждането на Вселената

27.03.2015, 15:30

Ще се родят ли черни дупки на ускорителя в ЦЕРН?

   
 
Доц. Леандър Литов: Искаме да възпроизведем първата секунда от раждането на Вселената

Ръкодовителят на българския екип от учени в Европейската организация за ядрени изследвания доц. д-р Леандър Литов разкрива каква е следващата стъпка след откриването на Хигс бозона, обяснява как се ражда Вселената и дали са опасни черните дупки, които най-вероятно ще се родят на ускорителя в ЦЕРН. Интервюто е дадено за сайта Мегавселена, а ние най-учтиво ви представяме част от него.

Смятате ли, че Вселената може да се ражда спонтанно от нищото, както казва Стивън Хокинг във "Великият дизайн"?

О, да, има няколко неща. Да започнем с Големия взрив. Имаме модел, който описва как се развива Вселената. Този модел достатъчно точно и във всеки случай достатъчно добре обяснява това, което наблюдаваме, но не всичко.

Та съгласно този модел като че ли всичко е тръгнало от една точка с безкрайно висока енергия, това е въпросният Голям взрив. Това, което ние се опитваме да правим в ЦЕРН, между другото, е да надникнем какво се е случило в първата една секунда от живота на Вселената. Защото тези енергии, които ние имаме, същите такива енергии са имали частиците примерно в 10-12 от секундата – това е една трилионна от секундата след раждането на Вселената.

Тоест ние някъде там в момента гледаме какво се е случило, за да разберем защо тя изглежда днес такава, каквато я виждаме. Защото интересните неща действително са се случили през първата една секунда от нейния живот. Така че ние тази една секунда се опитваме да я възпроизведем някак си и да видим какво се е случило тогава, за да кажем и да разберем как изглежда днес светът.

Има обаче модели, достатъчно добри, които казват, че може би Вселената е минала през нещо много близко до този Голям взрив, без тази сингулярна точка, няма я нулата, липсва нулата.

Тоест излиза, че Вселената е вечна – тя е била някаква, минала е през тази точка, сега върви нанякъде, накъде – ще видим. Това са едни решения на уравненията на Айнщайн, които не предполагат такава сингулярност, от която е тръгнал Големият взрив.

Могат ли да се родят мини черни дупки на ускорителя?

Да, разбира се, могат – при някои условия. А условията са прости – първо, че Вселената има повече от четири измерения, например десет. Ако считаме, че теорията на струните е вярна и че моделите, които са базирани на теорията на струните, са верни, там се предсказва, че пространство-времето би трябвало да има повече от четири измерения.

И цифрата 10 не е случайна, не защото 10 е кръгло число, а това е размерността, в която коректно можете да формулирате струнните теории, така наречените суперсиметрични струни. Другата предпочитана от струните размерност е 26. Оттам идва идеята, макар че тя е доста стара – че ние имаме повече от четири измерения.

Ще търсите ли черни дупки?

Да, ще търсим и ако започнат да се раждат, това еднозначно ще говори, че пространство-времето има повече от четири измерения. Това ни е един от хубавите критерии да познаем колко са измеренията. Ще докажем, че виждаме, чувстваме и усещаме едно много малко парченце от тази Вселена и във всеки случай – не всички нейни измерения. А дали това е така, или не – опитът ще покаже, опитът ще даде отговор.

Само искам да отбележа, че така наречените черни дупки, които ние ще раждаме, не застрашават никого, защото това са чисто квантови обекти, с много малки маси и много малки размери и те практически в момента, в който се родят, се изпаряват.

Тоест те се разпадат и това, което ние ще наблюдаваме, за да разберем, че се е родила такава черна дупка, са продуктите от нейния разпад. Това са критериите, по които ние можем да установим нейното раждане.

Наистина имаше паника, преди да заработи Големият адронен колайдер. Говореше се, че той ще отвори черна дупка, която ще погълне Земята.

Многократно съм казвал, че не знам какво ще наблюдаваме на този ускорител, но знам едно със сигурност – че няма да навредим на никого по никакъв начин. Обяснението е много простичко. Това, което ние правим на ускорителя, е следното нещо: вземаме протони с много високи енергии и ги сблъскваме.

Същите тези процеси протичат в атмосферата на Земята – от Космоса до Земята долитат протони с енергии, каквито имаме на ускорителя в ЦЕРН, и даже много по-високи енергии. Те взаимодействат с ядрата, тоест с протоните от ядрата на въздуха, и дават точно същите реакции, там протичат точно същите процеси, които и на Големия адронен колайдер.

Разликите са две. Първо, че този експеримент в атмосферата на Земята върви от 4 млрд. години, там вече е натрупана огромна "статистика", така да се каже, и нищо страшно не се е случило – ние сме тук и разговаряме с вас, значи всичко е наред. А втората важна разлика е, че ние просто правим всички тези процеси в лабораторни условия, така че да можем наистина да контролираме какво и как се случва.

Цялото интервю с доц. Леандър Литов можете да прочетете на сайта Мегавселена.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ