Великата 11-ка на бирата

21.12.2011, 16:43

   
 
Великата 11-ка на бирата

Писна ни! Официално е! Ние сме истински мъже и сме обожествили бирата и това е факт, който е неоспорим. И ни писна от някакви меки, разглезени момченца, отгледани от маминка, които ни гледат странно и ни наричат "селяни", защото обичаме бирата. Не, че не обичаме виното, но предпочитаме онези качествени "домошари". Френските лигочи някак не се ни по вкуса. Ако и при вас ситуацията е същата ето 11 причини защо бирата е по-добра от виното. И следващия път, когато някой ви изгледа надменно на банкета, когато си поръчате бира, то не му вдигайте среден пръст, а го "застреляйте" с тези 11 "куршума".

Стойността

Бирата е най-добра в това отношение – пиеш си, каквото си платил. После повтаряте същата операция отново и отново. Докато при виното нещата стоят съвсем различно. Нима можете да ни убедите, че да чакаш някаква си бутилка 30 години и да платиш луди пари за нея е по-добре, от колкото да си купиш едно стекче прясна, студена бира? Едва ли.

Сложността

Бирата е най-сложното, най-ароматното и най-многовкусното питие на света. При виното не е така. Както казват стари пивовари - "Ако обичате храната, но познавате само виното, то вие се опитвате да напишете симфония, но само с половината ноти".

Цивилизацията

Просто е – бирата е развила цивилизацията ни. Без откриването на бирата, хората едва ли щяха да развият науката за отглеждане на зърнени култури. От там нямаше да се стигне до прогрес, нямаше да ги има пирамидите, Мачу Пичку и т.н. Бирата е основен двигател в световния напредък, докато виното е за лигави ... Бирата е дар, коментиран от толкова много легендарни философи, и да не забравяме и Хоумър Симпсън!

Съчетаемостта

Съгласни сме, че има велики съчетания на виното с добра храна. Все някакви френски или италиански глупости. При това с леки вина. Но бирата, която сама по себе си също е храна, е стотици пъти по-подходяща за почти всичко, що се яде. Да речем за сандвич, ход-дог, мексиканска храна, пържени картофи (и цаца), както и за милион други знайни и незнайни ястия.

Консистенция

Консистенцията на вината зависи от времето, наклона, огряването от слънцето. Тази на бирата зависи от пивоваря.

Локалност

Въпреки че живеем в луд и забързан свят, винаги има време за по няколко бири. И заради световния прогрес, постигнат именно заради бирата, днес можем да пием всякакви чешити – от САЩ, от Германия, от Швеция. Но именно едни от най-добрите бири се варят тук, в нашата мила родина, като при това са по-евтини и по-качествени. Питате ли ни какво ни е, като по цял ден през прозореца на редакцията наблюдаваме комините на близката пивоварна...

Сътрудничество

Виното е снобска работа. Подходящо е за приеми, където комбайнеро-интелигенцията се надлъгва и се мазни помежду си. Бирата, за сметка на това, е силна в това да сплотява. Именно заради нея са измислени пъбовете. А и никой не ви казва - "Хайде довечера да излезем на по вино", нали?

Реалната стойност

Тя не се оценява в парични средства. Не, въобще не е така. Важна е субкултурата, която създава едно питие. Има толкова много истории, разкази, фермани и изобщо всякакви материали свързани с бирата. 

Честност

При винопроизводителите нещата стоят по следния начин – колкото повече средства се "трошат" за реклама, толкова повече звездички ще имат. По-висок рейтинг означава по-висока цена, което не означава, че ще е качествено. Не, че и големите бирени компании не се съсипват да рекламират продуктите си, но все пак това е така, заради големия брой производители. А пък и да си го кажем честно – не можете да се надувате, пред която и да е дама, че кенът ви с бира струва 150 долара, нали?

Авторството

Бирата се повлиява от креативната преценка и техническите познания на своя създател. При виното тези фактори са почвата и климата. И при двете питиета всичко е страхотно, но само при едното можем да обявим процеса за изкуство!

Фестовете

Хайде, вино-любители, да ви видим! Дайте ни еквивалент на Октоберфест или дори, на който и да е мото-рок-фест. Няма, нали? 'Щото и ние така си мислим...  

Източник: Mademan

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ