В Аризона получават трета степен изгаряния от падане на земята

29.07.2023, 12:00

Ужасяваща жега!

   
 
В Аризона получават трета степен изгаряния от падане на земята
Източник: Canva

Докато тук температурите рязко паднаха с 10 градуса, хората в САЩ получават тежки изгаряния само от падане на земята. Страната преживява рекордна гореща вълна през последните няколко седмици.

Лекарите в някои части на Аризона казват, че до една трета от пациентите в техните отделения за изгаряния са жертви, които са получили нараняванията си по този начин.

Д-р Кевин Фостър, директор на службите за изгаряния в Центъра за изгаряния в Аризона към Valleywise Health, казва, че една трета от пациентите са хора, които са паднали и са се изгорили на земята.

"Лятото е нашият натоварен сезон, така че очакваме, че подобно нещо ще се случи. Но това е наистина необичайно - броят на пациентите, които виждаме, и тежестта на нараняванията - остротата на нараняванията е много по-висока. Числата са по-високи и сериозността на нараняванията е по-висока и нямаме добро обяснение за това.", казва Фостър.

Лекарят добавя, че може да отнеме само "част от секундата", за да получи се "доста дълбоко изгаряне" и че хората, които са били на тротоара от 10 до 20 минути, ще се сблъскат с изгаряне от трета степен. Пациентите с изгаряния трета степен се нуждаят от множество операции и трябва да прекарат седмици или дори месеци в болницата.

При 51 градуса изгарянето на кожата може да се случи за две минути. При 54 градуса изгаряне на кожата от трета степен може да настъпи само за 30 секунди.

Финикс преживя 24 последователни дни с температури над 37 градуса по Целзий, а Аризона е един от деветте щата, които са обявили предупреждения за топлина. Другите са Флорида, Тексас, Оклахома, Ню Мексико, Канзас, Юта, Небраска, Колорадо и Монтана.



   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ