Акули се дрогират с кокаин край Флорида?

26.07.2023, 10:01

Във Флорида всичко е възможно!

   
 
Акули се дрогират с кокаин край Флорида?
Източник: Screenshot/Discovery channel

1985 г. ни донесе "Кокаинова мечка", за която беше установено, че е починала от свръхдоза наркотици след поглъщане на кокаин, изхвърлен от самолет от бивш служител по наркотиците, превърнал се в контрабандист на наркотици. Елизабет Банкс режисира черна комедия/трилър за оцеляване от 2023 г., базиран на събитията.

На 26 юли епизодът на Discovery Channel Shark Week, "Кокаинови акули", разглежда стари слухове за "сблъсък" на акули с кокаин, изхвърлен във водите край бреговете на Флорида.

Толкова много кокаин и други наркотици се изхвърлят край бреговете на американския щат Флорида, че това може да "побърка" рибите, твърдят експерти.

Някои акули са били забелязани да действат хаотично, като една плува в кръг, докато гледа към въображаем обект. Учените установили, че когато им се представят предмети, наподобяващи опаковки с наркотици, акулите с удоволствие ги гризат.

И това не е теоретично – балите с кокаин са почти редовна гледка по плажовете на Флорида, обикновено изхвърляни от наркотрафиканти, страхуващи се, че ще бъдат заловени. По-рано тази година бреговата охрана на САЩ съобщи, че е открила 275 милиона долара наркотици от Карибско море и Атлантическия океан само в девет отделни операции, съобщава News.com.au.

 

Флорида е основна точка за наркотици в САЩ, тъй като е най-близкият щат до Латинска Америка, откъдето идват наркотиците.

За шоуто "Кокаинова акула" д-р Фанара и британският морски биолог Тим Хърд проведоха експерименти край Флорида Кийс. Те поставиха фалшиви бали с кокаин във водата, за да видят дали акулите ще бъдат привлечени от тях Разбира се, рибата хапеше балите, които бяха натоварени с високо концентриран рибен прах, за да симулират кокаин. Двамата казаха, че ефектът върху акулите е като коча билка за котките.

Правени са проучвания за това как цял набор от лекарства влияят на рибите. Въпреки това, биолозите казват, че ще са необходими повече изследвания, за да се определи напълно дали акулите са консумирали кокаин и ако да, колко.



   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ