Англичаните обичат българската тъмна бира

02.12.2011, 14:15

   
 
Англичаните обичат българската тъмна бира

Вчера, докато пиех бира в една столична бирария, се оказа, че за пореден бях на правилното място. Как иначе щях да разбера колко много англичаните харесват българската тъмна бира. Не си мислете, че само си намирам оправдание да вися по кръчмите.

Действието се развива към 20 часа вечерта, когато ние едва отпочваме празнуването на рожден ден. Тогава в доста пренаселеното заведение пристигат четирима мъже, сядат на съседната маса и започват да поръчват.

Нямаше и 2-3 минути, и сервитьорката долетя с техните бири – всички светли, но различни марки. Когато мъжете започнаха да си говорят, разбрахме, че са англичани. След малко чашите им бяха празни. Единият се обърна към нашата маса и настойчиво впи поглед в една от чашите, пълна с тъмно пиво. А после ни попита на чист английски (в смисъл, че не беше с шотландски или ирландски акцент, който би бил истинско предизвикателство) каква е тази бира. Заговорихме се и се оказа, че момчетата искат да поръчат българска тъмна бира. Сервитьорката бе призована отново и голямото поръчване започна. Тя ни помоли да ѝ помогнем, явно беше "изгубена в превода" и ние веднага се отзовахме, разбира се.

Нашите съседи по маса искаха да опитат от всички видове българска тъмна бира в заведението. Не знам поради каква причина. Все ми се върти в главата, че са искали да я сравнят с техния Guinness, но може и да не съм права. Следващият момент в поръчката им обаче направо ме заби. Ракия. Да, английските момчета искаха да пийнат бира с ракия. Препоръчах троянска сливова. Класика в жанра. Това и никакво мезе, нито салата, ни картоф, нищо друго, освен бира и ракия.

Когато сервитьорката долетя с таблата и сервира пиячката, си казахме наздраве. Всички отпиха от тъмните си бири, но никога няма да забравя изражението на единия от тях (няма да казвам каква бира си беше поръчал той), който след като отпи, направо ми стопли сърцето с блажената си физиономия и възклицанието: "That's really good".

Англичаните не останаха още дълго. Ако познавате британци, сигурно знаете, че не се задържат много време в едно заведение. Те имат навика да си правят обиколка на пъбовете, позната с кодовото название pub crawl, което си е съвсем на място, защото след толкова алкохол много по-вероятно е да пълзиш и да се влачиш, отколкото да ходиш.

Гвоздеят на програмата обаче беше, че англичаните, така свикнали с вкуса на Guinness, се оказаха фенове на българската тъмна бира.

That's really good.

P.S. Всички предположения и умозаключения в текста се основават на субективната оценка на авторката и то след консумацията на пет бири.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 13.04.2012 | 19:56
1 Супер. Може би единствения коментар е че Гинес е ирландска бира, всъжност е "стаут" - да я наричаме бира е все едно да се нарича всеки дестилат ракия. Както и да е - това е добронамерена забележка :-). Другото е че предполагам че те са свикнали повече с нещото което се нарича "ейл" а не толкова с гинес. Което пак не помрачава факта че им е харесала тъмната - тя си е хубва...
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ