RAKIA – CONNECTING PEOPLE

11.10.2011, 13:51

   
 
RAKIA – CONNECTING PEOPLE

Вчера колегите ни от iNews писаха за откритото ново доказателство, че ракията си е типично българска. Не че не беше ясно, но щом са нужни доказателства – ето на! "И ний сме дали нещо на света", както е казал поетът.

Неоспоримото доказателство в случая е надписът, намерен върху чаша при разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново, който гласи "Аз пих на празника ракиня."

Сега, не знаем точно кой е бил празникът, то ние българите открай време си празнуваме с повод и без повод и дали човекът е бил толкова пиян, че вместо ракия е написал ракиня (шегуваме се, разбира се), но сме безкрайно радостни, че вече няма нужда да водим спорове с разни експерти откъде идва тази блага течност, събрала в себе си мъдростта на стотици поколения.

Ние многократно сме се опитвали да убедим събратя от различни нации, че именно на нас трябва да благодарят за тази благодат. Освен това само ракията може да вдъхнови едни българи, като "Черно фередже" да ѝ посветят песен, в която се пее:

В казан си се пекла,
по тръбичка текла,
ракийчице -
светая мъченичице, 
Алилууууя.

Така че сега искаме публично извинение от ЕС, НАТО, Амнести Интернешънъл, PETA, За животните с любов и изобщо всякакви други организации ако някога, по някакъв начин, са изразили съмнение по този въпрос. И искаме САЩ, Великобритания, Франция, Германия и всички пиещи страни по целия свят да ни благодарят за брендито, коняка, шнапса и т.н., защото твърдим, че те са произлезли от първоизточника – БГ ракията. Само руснаците няма да ги закачаме, те са твърдо на водка.

Да не говорим за всички плодове (и не само), от които сме се специализирали да произвеждаме ракия. То от грозде всеки знае, но от кайсии, сини сливи, джанки, круши, ябълки, дюли, смокини, череши, праскови, та дори от картофи. Това не е шега работа.

Освен това ракията за българите винаги е била стока от първа необходимост. Те е универсален пенкилер. Може да се използва за разтривки, когато човек е настинал и се разболява, греяна с мед – отново против болести, а изстудена със салата се консумира срещу тъщи, свадливи жени, проблеми със съседите, изобщо за добро състояние на духа.

Като стана дума за ракията, не можем да отминем и въпроса за произхода на шопската салата. Защото ни се струва, че тези две понятия вървят ръка за ръка. Всъщност не било така. Днес в телевизионно предаване слушах проф. Божидар Димитров – директор на НИМ (както и бивш министър без портфейл), който обясни, че шопската салата е "изобретена" през не чак толкова далечната 1951 г., а едно време, когато хората са консумирали ракия, особено докато работят на полето, никой не е имал време да реже домати, краставици, чушки и т.н., за да си прави шопска салата. Логично звучи.

Без значение с какво я консумираме, важното е, че ракията е наша. А докато е наша и докато я пием, сме непобедими. И изобщо нямам предвид, че пиянството те кара да се чувстваш така. Както разбрах, отново от проф. Божидар Димитров, един турски султан, пишейки за битките срещу българите, е споменал, че българите пиели ракия, а е известно, че хора, които пият ракия, не могат да бъдат победени.

Наздраве, братя българи!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ