Aбсурд на деня: Фалшив адвокат спечели 26 дела без да има юридическо образование

17.10.2023, 12:00

След това го арестуваха!

   
 
Aбсурд на деня: Фалшив адвокат спечели 26 дела без да има юридическо образование
Източник: Instagram

Фалшив адвокат на име Брайън Мвенда, който спечелил 26 дела, докато се представял като адвокат на Върховния съд на Кения, беше задържан от кенийската полиция. Според Nigerian Tribune, адвокатът се справил с всички тези случаи пред магистрати, съдии от апелативния съд и съдии от Върховния съд.

Мвенда успял да се преструва на квалифициран адвокат доста време, въпреки че няма необходимото образование за това. Според доклада съдиите не са се съмнявали в способностите му до последния му арест.

Екипът за бързо действие на клона в Найроби на Юридическата асоциация на Кения го арестувал под фалшив претекст, след като получи много публични оплаквания.

Той е задържан от служителите за допълнително разследване.

Юридическата асоциация на Кения заявява, че Мвенда е влязъл престъпно в техния портал и е "идентифицирал акаунт с име, съответстващо на неговото, подправил е подробностите и е качил собствената си снимка в опит да проникне в адвокатската колегия на Кения", според доклад в Гана Уеб.

Те добавят, че след спешна среща те анализирали, че "Брайън Мвенда е откраднал самоличността на адвокат с име, подобно на неговото – Брайън Мвенда Нтуига – след като легитимният адвокат се е свързал със секретариата, след като е разбрал, че вече не може да влиза в системата."

След като му е предоставен достъп до платформата, Браян Мвенда е променил снимката на профила си, кандидатствал е и е платил за своя сертификат за практикуване.

Случаят плени източноафриканската страна през последните няколко дни, предизвиквайки реакции от възмущение до смях.

Въпреки осъждането от страна на Юридическата асоциация на Кения и директора на прокуратурата на страната, предполагаемият измамник си събра няколко поддръжници, съобщи BBC .

Мвенда казва, че е невинен - ​​и благодари на хората, които са се обявили в негова подкрепа. Според BBC той е похвален от Централната организация на профсъюзите на Кения (COTU) като "брилянтен млад ум", който е успял "без традиционни квалификации". Той беше подкрепен и от Майк Сонко, спорният бивш губернатор на столицата на Кения Найроби.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ