![4 полезни неща, с които не трябва да прекаляваме 4 полезни неща, с които не трябва да прекаляваме](http://div.bg/pictures/1631194_595_.jpg)
За водката, ракията и сланината ни е ясно. Оказва се обаче, че млякото, червеното вино, витамините... много от нещата, които сме свикнали да оценяваме, като изцяло полезни, също носят вреди на организма, ако прекалим с тях. Ето с какво и как не трябва да прекалявате.
1. Червено вино
Как трябва:
чаша червено вино (175 мл.) отваря кръвоносните съдове, помага срещу лошия холестерол и почти всички заболявания на артериите.
Как не трябва:
повече от две чаши увеличава риска от аритмия, проблеми с кръвно и сърдечни заболявания.
2. Черен шоколад
Как трябва:
3-4 парченца на седмица бутат нивата на лошия холестерол значително.
Как не трябва:
3-4 парченца на ден отслабват костната система.
3. Витамин Е
Как трябва:
10 мг. на ден (2 броя авокадо или 2 супени лъжици семки) спомагат за предпазването от свободните радикали и забавят стареенето на клетките.
Как не трябва:
предозирането качва риска от рак на белите дробове с 28%.
4. Мляко
Как трябва:
две чаши на ден или 700 мг. калций предотвратяват заболяването от остеопороза.
Как не трябва:
1 литър на ден (или 4 чашки) пречат на витамин D да се усвоява и той напуска кръвта. Не е майтап, без витамин D шансовете за рак на простата скачат двойно.