30-годишен юбилей за Metallica  6 Виж всички снимки

29.07.2011, 12:20

   
 
Съвременният облик и звук на Metallica може и да са попроменени, но стилът остава все така емблематичен и разпознаваем.
Съвременният облик и звук на Metallica може и да са попроменени, но стилът остава все така емблематичен и разпознаваем.

През 2011 г. Metallica навършват 30 години на сцената. Кога мина това време, още не можем да си обясним. Три десетилетия, девет албума и още толкова награди "Грами", а Metallica остава една от най-великите съвременни групи и не го казваме, само защото сме израснали с музиката им. Нека се опитаме да погледнем историята на една от най-ярките американски метъл формации от малко по-фрагментарна страна.

Началото е дадено от барабаниста Ларс Улрих през 1981 г. Чрез обява във вестника той събира Джеймс Хетфийлд и Хю Танер, а първата им съвместна песен излиза в компилацията "Metal Massacre". Изборът на името на групата е направен между MetalMania и Metallica. Слава богу, че не са избрали първото. Дейв Мъстейн се присъединява към Metallica малко по-късно същата година. През 1982 г. групата записва първата си авторска песен - "Hit the Lights" и приема в състава басиста Ром Макгавни. В края на годината Макгавни е заменен с Клиф Бъртън.

Дебютният албум на Metallica - "Kill 'Em All", излиза през лятото на 1983 г., а малко преди това Дейв Мъстейн е изгонен заради проблеми с наркотиците и алкохола. На негово място е взет Кърк Хамет, а обиденият Мъстейн основава друга легендарна група - Megadeth. "Kill 'Em All" не носи особени финансови успехи на групата, но е харесан от феновете.

Вторият албум излиза през 1984 г. и се казва "Ride the Lightning", а част от парчетата са "For Whom the Bell Tolls", "Fade to Black", "Creeping Death" и др. Следва "Master of Puppets" през 1986 г., който достига до 29 място в Billboard. Това е първата тава на Metallica, която достига златен статус още в годината на издаването си, а през 2003 г. албумът става платинен.

Смъртта на Клиф Бъртън е едно от ключовите събития в историята на Metallica. По време на европейското турне на бандата през 1986 г., в една злощастна вечер, шофьорът на автобуса им губи контрол. Превозното средство се преобръща и затиска Бъртън, който само за тази вечер е предпочел с Кърк Хамет да си сменят местата за спане. Останалите членове на групата се отървават с леки контузии.

След шока и жестоката мъка изниква най-важният въпрос - ще продължи ли да същестува Metallica? След дълги размисли и с благословията на семейството на Клиф Бъртън, Хетфийлд и компания намират негов заместник и превъзмогват ужасната смърт на техния приятел. Текат прослушвания, на които се явяват повече от 40 души. И все пак, новият член на групата става ясен - това ще бъде Джейсън Нюстед.

През 1988 г. излиза "...And Justice For All", който е първият албум след смъртта на Бъртън и достига до шеста позиция в Billboard. 90-те години започват с албума "Metallica", познат като Черният албум. Тавата дебютира директно на първа позиция в Billboard и се продава в 650 000 копия в първата си седмица. В следващите няколко години групата се занимава основно с пътуване и концерти, които да популяризират последния им албум.

На музикантите от Metallica им отнема адски много време писането и записването на "Load", който излиза през 1996 г. Новото в обложката на албума е, че на гърба ѝ е сложена снимка на членовете на групата, чиито буйни дълги коси са заменени с къси стилни прически. Само година по-късно на пазара излиза "ReLoad", който е напълнен с песни, записани по време на работата по "Load". В края на 90-те години Metallica изкарват двойния "Garage Inc.", който се състои от кавъри.

Новото хилядолетие не започва никак добре за вече легендарната Metallica. Джейсън Нюстед напуска групата през 2001 г. по "лични причини". Същата година Джеймс Хетфийлд доброволно влиза в клиника, за да се лекува от зависимостта си от алкохол и наркотици. Чак през 2003 г. групата започва да търси заместник на Нюстед и го намира в лицето и най-вече в баса на Робърт Трухийо. По-късно през годината излиза новият албум - "St. Anger", а засега последната тава на Metallica е "Death Magnetic", появила се през 2008 г.

В България, както може би всеки от нас си спомня, Metallica е изнасяла концерти три пъти. Първото им гостуване бе през 1999 г. в Пловдив. През 2008 г. Джеймс Хетфийлд и компания дойдоха за втори път, но този път в София на Националния стадион "Васил Левски". Повече от 40 000 човека куфяха на перфектен звук и адско шоу. Само две години по-късно Metallica се върна в София, за да бъде хедлайнер на първия ден от фестивала Sonisphere 2010. Тогава групата излезе заедно със Slayer, Megadeath и Anthrax, а целият концерт бе записан на HD.

Не знаем за вас, но на нас ни се върнаха всички спомени от годините, в които си купувахме касетките на Metallica, а по-късно успяхме да ги видим на живо и то няколко пъти. Всичко ни се изглежда като да е било онзи ден, а не преди толкова много години. Надяваме се скоро отново да видим Джеймс Хетфийлд, Ларс Улрих, Кърк Хамет и Робърт Трухийо, защото те ни го обещаха. А ни се струва, че група от ранга на Metallica е в състояние да изпълни всяко обещание.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ