Светът, в който живеем, е по-опасен, отколкото си мислим. Съществуват толкова неща, които могат да ни изядад, ослепят, отровят, осакатят, парализират и какво ли още не, че вече сериозно се замисляме дали изобщо си струва да излизаме от домовете си.
Един от най-големите ни страхове е да не вземем от лакомия да се натровим с някаква гадория, след която никога повече да не се оправим и цял живот да се таковаме в тъпите глави, че сме го яли. Ето 15 храни, които никога, ама никога не бихме яли. Препоръчваме ви и вие да не го правите, за да не сте малко умрели след това.
1. Карамбола, звезден плод
Ако имате проблеми с бъбреците, 100 мл. от сока на този плод може да ви убие, защото съдържа невротоксини, които вредят на мозъка и нервите. Ако бъбреците ви са ок, тялото ви ще успее да филтрира тези токсини. Среща се из целия свят.
2. Риба Фугу
Може да се яде пържена, сурова (сашими), като саке, варена или на супа Мисо. Уви, тази рибка може да увреди черния дроб и други вътрешни органи заради тетродотоксина, който съдържа. Знае се за 44 смъртни инцидента от 1996 до 2006 г. Само през 2015 г. са умрели петима души. Среща се в Япония.
3. Жаба Бик
Африканските народи ядат цялата жаба, а не само бутчетата. Тази обаче съдържа множество токсични за човешкото тяло вещества. Най-опасни са малките жабки, които все още не са се размножавали. Удрят директно в черния дроб. Жабата Бик се среща в Намибия.
4. Ackee
Безопасно е да се яде, ако се отстранят семената. Именно в тях се съдържа отровата хипоглицин, която предизвика ямайска болест, характерна с обилното повръщане. През 2013 г. е съобщено за 33 случая на отравяне. 1 на всеки 1000 души на Карибите се разболява от тази болест. Среща се в Ямайка.
5. Санакджи
Ако го ядете сурово, трябва много, много да дъвчете. Вендузите върху пипалата на октопода продължават да функционират дори и след като животното е умряло, което е опасно. Всяка година умират 5-6 души от задушаване по време на консумация. Среща се в Корея.
6. Кървави миди
В Шанхай ги сервират леко попарени във вряла вода. Обаче тези миди съдържат много вируси и бактерии, като например хепатит А, хепатит Е, тиф и дизентерия. През 1988 г. над 300 000 души се заразяват след консумация на кървави миди, а 31 умират. Около 15% от хората, които пробват този противоречив деликатес, се разболяват. Предлага се в Китай.
7. Хакари
Това е исландско традиционно ястие и представлява развалено акулско месо от Гренландия. Сушено в продължение на шест месеца, нарязано на парчета, месото се сервира с пълнозърнест хляб. Опасността се изразява в това, че акулата няма бъбреци или уринарен тракт и всички токсични вещества се филтрират чрез кожата ѝ. Консумира се в Гренландия.
8. Касу Марзу
Това реално си е мухлясало сирене. Оставя се открито, за да може мухите да го кацат и да снасят яйцата си. Именно те предизвикват така желания процес на мухлясване. Само дето при поглъщането им ларвичките могат да се закачат за чревните стени и да ни предизвикат различни болести. Това сирене се консумира най-много в Италия.
9. Ечизен Кураге
Токсичните части на медузата трябва да бъдат премахнати, а след това, ако се сготви добре, няма риск за здравето. Тъй като тези медузи се хранят с риба тон, японците започват да ги ловят и да ги ядат, рискувайки да се отровят. Среща се в Япония.
10. Маймунски мозък
Среща се основно в Азия. Яде се суров, варен или печен. Може да ви зарази с болест, наречена Болест на Кройцфелд-Якобс или позната още като "луда крава", която първо превръща мозъка ви в пихтия, а после кротко си умирате.
11. Ревен
Листата на ревена съдържат оксалова киселина, която формира смъртоносни кристали в бъбреците. Симптомите на натравянето с ревен са затруднено дишане, виене на свят, диария, болки в очите, парене в устата и гърлото и кръв в урината. Растението се среща по целия свят, но не разбираме защо трябва да се яде.
12. Маниока
Може да се консумира сварена, пържена, на пара, печена, на скара или на пюре. Само че съдържа висока концентрация на линамарин, който се превръща в цианид. През 2005 г. 27 деца във Филипините умират, след като в училище им дават да ядат маниока. Среща се в Южна Америка.
13. Келуак
Може да се консумира спокойно, ако бъде сварен без черупките. Уви, съдържа силната отрова водороден цианид, който е опасен за хората. Среща се най-вече в югоизточна Азия.
14. Черен бъз
В листата и зърната му има цианид, затова и ако се консумира суров, може да предизвика виене на свят и диария. Среща се навсякъде.
15. Сурово кашу
Никога не го яжте сурово, защото ако не е обработено, съдържа урушиол, който може да предизвика алергии, мехури по кожата, а в големи дози може дори да е фатален.