10 неща, които да не правите на тийм билдинг

18.10.2011, 16:12

   
 
10 неща, които да не правите на тийм билдинг

Тийм билдинг. Това хубаво българско словосъчетание. Рано или късно на човек му се случва и подобно чудо в живота. Но за да не превърнете тийм билдинга в тийм дистроинг, има някои елементарни правила, които да спазвате. Всъщност никъде не са описани, но екипът на Div.bg се напъна и ги формулира. Молим, прочетете ги преди употреба.

1. Не взимайте гаджето си/съпругата си

Не, не, нямаме предвид, че в момента, в който стъпите на "чужд терен", ще се впуснете в масови оргии, изневери и сбъдване на еротични мечти (въпреки че звучи ужасно хубаво). Просто тийм билдингът е място за колегите, а не за семействата им. Целта му е да сплоти екипа, да заздрави отношенията във фирмата и да "отвлече" служителите от работния им ритъм. Ако жена ви е ревнива и е позеленяла в момента, в който сте ѝ казали, че заминавате организирано, то това не е повод да я взимате с вас. Тя хем ще ви пречи, защото ще ви казва какво да облечете, какво и колко да пиете, хем ще е напълно излишна, защото трудно ще се впише във вътрешния офисен хумор.

Тийм билдингът не е семейна ваканция, колкото и приятелката ви да се опитва да ви убеди в противното.

2. Не паркирайте близо до хотела

Звучи нелогично, звучи абсурдно, но ако се замислите, ще осъзнаете колко гениално е това твърдение. От една страна, ако паркирате на известно разстояние от хотела, ще можете да поразгледате града преди да се настаните. Но по-важното е, че вечерта, когато е същинската и напоена с безброй алкохолни пари част от тийм билдинга, няма да се изкушите да се качите в колата. Хайде, хайде, на всеки се е случвало да отиде с колата за хляб, домати или още бира по средата на купона. Нищо, че пие от няколко часа: "не съм толко' пиян, бе, ей го е магазина, за пет минути ше се върна!".

3. Не се разхождайте гол в стаята

Освен ако не сте сам в стая, не забравяйте, че не сте си у дома. Вероятно обичате да спите гол. Или сутрин да се размятате по бельо или дори без него. Това в крайна сметка си е ваша работа, но точно защото си е ваша, не е нужно колегата, с който делите хотелската си стая, да вижда "голата истина". Точно както не ви се иска сутрин да се събудите от звука на гаргарите на колегата ви, носещи се от банята, или първото нещо, което видите, да е голата му физзарядка, така и вие се смилете над него. Хубаво е след тийм билдинга хората да остават с приятни спомени.

4. Не преяждайте

Независимо каква и колко храна ви е поета от фирмата, не е нужно да се тъпчете. Дори и да си представим, че яденето е по-вкусно и от манджите на баба ви, дори и от кухнята да изпълняват всичките ви капризи, сам си дръпнете юздите. Нали си спомняте онова усещане, когато сте преял, панталонът ви крещи от опънат ужас, а вие искате само да се довлачите до леглото и да се проснете за няколко часа? Е, сега си представете същата ситуация, но сред колеги. Лошо, нали? Точно заради това, дори и веган-колежката да ви поднася щедро сочната си пържола, по-добре галантно отклонете поканата. В името на доброто изкарване.

5. Не се надпивайте с шефа

Така. Почти всеки служител вярва, че е много по-добър от шефа си, че го превъзхожда многократно и че само ако не му беше шеф, той щеше да изпита силата му. И един ден идва тийм билдингът. А вас ви озарява "гениалната" идея, че точно сега е моментът да докажете на шефа си, че сте повече от него. Като се опитате да го надпиете. Това е огромна грешка. Въпреки че сме почти убедени, че ще успеете да паднете втори от масата, дори и така да е, не си заслужава. Защото на сутринта ще се чувствате точно толкова зле, колкото и ще изглеждате. А и шефът ви ще бъде трезвен и отново ще е шеф, което ще си е една не особено благоприятна ситуация за вас. Изобщо, надпиването с колеги не е добра идея и най-добре я забравете.

6. Не се напивайте

Отново не е от значение дали всичко ви е безплатно, или не. Ако сте си поставил за цел да се напиете, ще го сторите. Но по-добре не го правете, или поне не прекалявайте. Освен че ще направите лошо впечатление на колегите си, ако ги тормозите, викате и накрая припаднете в несвяст, вие горчиво ще съжалявате, когато се събудите. По коридорите ще се разминавате с колегите, които ще се мъчат да изглеждат все едно нищо не е станало, но в очите им ще виждате съжаление, презрение или пълна подигравка. Ако пък сте се представил наистина на ниво, някой може и да ви потупа по рамото. Ужас!

7. Избягвайте свалките с колежките

Знаем, че дълго време сте чакали подходящия момент, в който да подхванете задълбочен разговор с онази симпатична колежка от съседния отдел. Да, но тийм билдингът не е никак подходящ момент. Тогава всички са развълнувани, всички са в еуфория и между тях могат да се създадат измамни усещания. Освен това, ако вие или тя (или и двамата) сте обвързани, направо не си го и помисляйте. Наречете ни моралисти, но някои неща просто не се правят. Освен това, би било много кофти, ако нещо между вас се случи на този прословут тийм билдинг и вие останете с впечатление, че мацката е в краката ви. А в момента, в който стъпите на "офисна земя", тя мигом изстива към вас и добива нечист интерес към друг колега. На това му се вика ГРЕДА и просто не си го причинявайте сам.

8. Дръжте си езика зад зъбите

Знаете, че когато си пийнем, всички ние обичаме да говорим. Лошото е, че в повечето случаи обичаме да говорим за себе си, за любовния си живот, за миналото си, за бъдещето си, за роднини и врагове... все неща, които едва ли интересуват точно колегите ни. А ние сме убедени, че всичко, което казваме, е жизненоважно. Трудно е, но се опитвайте на тийм билдинга да не стоварвате мъките си върху хората около вас, освен ако изрично някой не ви помоли за това. Ако ваш колега сам поиска да му разкажете, значи и той е достатъчно пиян, за да го понесе.

9. Не показвайте тъмната си страна

Да кажем, че сте на настоящата си работа от около година. Може да се каже, че сте се запознал с всеки колега, споделяли сте общи моменти в тоалетната, коридорите и т.н. С всички се поздравявате и имате славата на усмихнат симпатяга, който си върши добре работата. Нали не искате всичко това да се срине само за няколко часа на тийм билдинга? Повярвайте ни, това е напълно възможно и за съжаление, често се случва. Това е особено валидно, когато решите, че е време да танцувате. Освен ако поне трима души не са ви казали, че се справяте чудесно, то дръжте се за чашата си и просто не танцувайте.

Дълго време градите някаква репутация. Независимо дали се преструвате на работното си място или не, все пак там се държите по-различно, отколкото в "кежуъл" часовете. Така че, най-добре се постарайте да запазите ореола си, за да не стигнете от "осанна" до "разпни го".

10 . Не снимайте срамните моменти

Ако не искате да ви снимат, не снимайте и вие. Знаем, че първата ви реакция, когато видите някой от програмистите да лежи по лице на масата, е да го снимате, но по-добре недейте. Смилете се над душицата му и недейте да се гаврите, защото след миг може и вие да сте на негово място. А никой не би искал да си спомня нещата, които са му се случили на тиймбилдинга, от Facebook. Защото те понякога са толкова жестоки, че съществото ви трудно ще ги понесе. И тогава ще се молите никой да не беше снимал.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 24.10.2011 | 10:33
1 И кое спазихме ? :D
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ