"Властелинът на пръстените: Двете кули" със симфоничен оркестър е чиста магия!

21.12.2015, 14:00

Филм-концерт, който остава в душата

   
 
"Властелинът на пръстените: Двете кули" със симфоничен оркестър е чиста магия!

Като човек, който не е от най-заклетите фенове на "Властелинът на пръстените" мога да кажа, при това с ръка на сърцето, че прожектирането на филма заедно с живо изпълнение на симфоничен оркестър е възможно най-силното преживяване, което може да се случи на ценителите на идеалната комбинация между кино и музика. Независимо какви филми харесват.

Когато миналата година имах удоволствието да присъствам на Lord of the Rings in Concert и "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", бях дотолкова заредена от преживяното, че се съмнявах, че ще мога отново така искрено да се омагьосам от събитие от същия вид и ранг. Но колко съм грешала.

"Властелинът на пръстените: Двете кули" започна да звучи у мен, още докато хористите и музикантите се качваха на сцената. Спомените от първия филм с музика на живо нахлуха така ясно, сякаш го бях гледала преди седмица. И още с първите изсвирени ноти усетих онази топка в гърлото, която познавах от миналия път. Защото силата на живата музика е точно тази - така се влива в цялото ти същество, че ти идва да ревеш, да се смееш истерично, да крещиш.

Зрелищният филм-концерт получи своята тотална магия, благодарение на над 300 музиканти от БНР. Разбира се, на сцената се качи и обичаната не само от Енио Мориконе и Хауърд Шор, но и от българите, които я слушаха миналата година, Кейтлин Луск. Тя отново ни омая с приказния си глас и за втора поредна година накара много мъже в залата да се влюбят. Няма как да не се отбележат и солистите от детския хор - Николай Боянов и Деметра Григорова, както и всички хористи и изпълнители на сцената, майсторски водени от диригент Давид Райц.

1614987

Смятам, че всеки, който на 19 декември беше в зала "Арена Армеец" е благодарен на хората, които направиха възможен този филм-концерт. А аз лично искам да благодаря на всички, които по време на изключително емоционалното зрелище отваряха вафли и чипсове, "пссст"-каха с газирани напитки, говореха по телефоните и снимаха с тях, въпреки че организаторите изрично помолиха да не го правят, особено със светкавица. Точно вие, които бяхте дошли, за да се таг-нете или за да впечатлите някоя мацка, правите важна разлика между хората. Радвам се, че тя е ясна.

"Властелинът на пръстените: Двете кули" със симфоничния оркестър на БНР на живо бе очаквано зашеметително преживяване, което ни позволи да "видим" филма по един съвсем различен начин. Смея да твърдя, че обявяването на "Завръщането на краля" е само въпрос на време. Чакаме!

1614988

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ