Велика емоция на "Lord of the Rings in Concert"!

06.12.2014, 13:36

Да преживееш киното по един съвсем различен начин

   
 
Велика емоция на "Lord of the Rings in Concert"!

Знаех, че "Lord of the Rings in Concert" ще бъде нещо запомнящо се, но не предполагах, че ще стана свидетел и участник в такова, без да преувеличавам, велико събитие. Часовете, които заедно с още около 10 000 души прекарахме снощи в столичната зала "Арена Армеец", със сигурност ще оставят дълбок отпечатък върху по-нататъшните ни филмови и музикални преживявания.

Организаторите изрично помолиха всички зрители да са в залата до 19:30 ч., за да може точно в 20 ч. "Lord of the Rings in Concert" да започне. Така се и случи. Три минути след уречения час началото на магията бе сложено. На сцената, уютно сгушена под огромния екран, се подредиха хората, които щяха да изпълняват главните роли в едно грандиозно музикално и филмово събитие - симфоничният оркестър, смесеният и детският хор на Българското национално радио. Малко след тях се появиха диригентът Давид Райц и Кейтлин Луск, в чийто приказен глас мнозина щяха неусетно да се влюбят. Само че още не го знаеха.

1447956

С първите надписи и първите акорди всички разбрахме, че приказката започва, но няма да гледаме просто за пореден път това епично произведение, а ще го изживеем по един съвсем различен начин, неподозирано пълноценен и емоционален. Вълшебството на живата музика, съчетано с приказната фентъзи мощ, наречена "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", успя да вкара всички нас - фенове на Толкин и обикновени киномани и меломани, в света на Средната земя, накара ни да се просълзим на сцени, които познаваме до втръсване. Позволи ни да ЧУЕМ филма. Повярвайте ми, може да сте го гледали 15 пъти, но никога не сте го чували по този начин.

Публиката на "Lord of the Rings in Concert" беше може би най-адекватната, сред която съм била на подобно мащабно събитие - достатъчно добре познаваща филма, но искрено признаваща и аплодираща страхотната работа на оркестъра и хористите. Тоталният синхрон с действието във "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" накара мнозина от нас на моменти да забравят, че са в залата и гледат кино, чувствайки се сякаш са вътре в самия филм. Толкова силна беше магията, овладяна от прекрасните изпълнители пред сцената.

1447958

Не мисля, че ще е пресилено, ако кажа, че мащабността на "Lord of the Rings in Concert" надмина тази на едни от най-големите музикални и/или филмови събития, случили се досега у нас. Този формат, стъпващ за първи път в България, а и в Източна Европа като цяло, действа на три нива. Първото, естествено, е зрителното - филмът. Второто е звуковото - живото концертно изпълнение. За разлика от музиката на запис обаче, живата такава е много по-въздействаща, много по-мощна, стояща равностойно до самия филм. Третото ниво - то е емоционалното, защото възприемането на епичен филм като "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" в комбинация с изключителни изпълнители на живо, е сила, която помита всякакъв скептицизъм и пренаситеност към едно или друго изкуство.

Изживяхме с целите си души и възприятия "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена". Чакаме "Двете кули". Възможно най-скоро!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ