Причини за спад на нивата на тестостерон в тялото и как да ги възвърнеш по естествен начин

10.05.2023, 12:00

Полезно четиво!

   
 
Причини за спад на нивата на тестостерон в тялото и как да ги възвърнеш по естествен начин

Нивата на тестостерон в тялото на мъжа могат да спаднат поради различни причини. Някои от основните причини за намалени нива на тестостерон включват:

Възраст

Спадът на нивата на тестостерон е природен процес, свързан със зачеването. Обикновено започва около 30-годишна възраст и се задълбочава през годините. Този процес се нарича андропауза или "мъжката менопауза".

Хроничен стрес

Дълготрайният стрес може да допринесе за намалени нива на тестостерон. Високите нива на стресови хормони, като кортизол, могат да намалят производството на хормона.

Неправилно хранене и липса на физическа активност

Хранителните недостатъци и липсата на физическа активност могат да окажат неблагоприятно въздействие върху нивата на тестостерон. Недостигът на определени хранителни вещества, като цинк и витамин D, може да бъде свързан с намалена продукция на тестостерон.

Наднормено тегло и затлъстяване

Излишното тегло и затлъстяването могат да допринесат за намалени нива на тестостерон. Мазнинната тъкан произвежда ензим, който превръща тестостерона в естроген, което може да намали нивата му.

Хронични болести и медикаменти

Някои хронични заболявания, като диабет, обструктивна белодробна болест и хипертония, могат да доведат до намаление на нивата на тестостерон. Също така, някои лекарства, като стероиди и определени антидепресанти, могат да окажат неблагоприятно въздействие върху нивата му.

Но все пак има няколко съвсем натурални начина да увеличиш нивата на тестостерон в тялото си. Ето кои са те:

Практикувай физическа активност

Редовните тренировки, включително аеробни упражнения и силови тренировки, могат да помогнат за увеличаване на нивата на тестостерон. Особено полезни могат да бъдат упражненията с тежести.

Здравословна диета

Осигуряването на правилно хранене и добра хранителна стойност е важно. Включи в диетата си достатъчно протеини, полезни мазнини и ограничи консумацията на преработена храна и захар.

Оптимизиране на съня

Недостатъчният сън може да намали нивата на тестостерон. Съблюдавай редовен график и се стреми да спиш около 7-9 часа на нощ.

Справяйте се със стреса

Хроничният стрес може да доведе до намаление на нивата на тестостерон. Практикувай стрес-управляващи техники като йога, медитация или хобита, които ти помагат да релаксираш и да се освободиш от напрежението.

Избягвай някои вредни навици

Консумацията на алкохол и пушенето могат да намалят нивата на тестостерон. Опитай се да ограничиш консумацията на алкохол и ако пушиш, то о-добре да спреш.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ