Защо губим ерекция по време на секс?

18.08.2022, 17:00

И как да се справим?

   
 
Защо губим ерекция по време на секс?

Както и да го въртим и сучем, без ерекция няма секс - поне не и в истинския смисъл на думата. Това означава, че ако изпитваш еректилни затруднения, работата няма да стане... Разбира се сме тук, за да ти напомним, че в това няма нищо срамно и на всеки може да се случи.

Въпреки това, проблемите с ерекцията са враг номер едно на нас господата. Все пак неслучайно са похарчени толкова много пари за разработване на лекарства като Виагра. Но няма нужда да изпадаме в крайности обаче. Еректилната дисфункция не е необичайна за мъжете на 30 години -  в един прекрасен момент става засечка и ти започваш да се чудиш защо ти се случва точно на теб.

За да ти помогнем за изясняване на въпроса ще ти предоставим мнения на лекари и секс експерти. Ето какво казват те:

За да разберем защо мъжете губят ерекция по време на секс, то първо трябва ад уточним какво точно представлява ерекцията и как се случва. Пенисът става твърд, защото сърцето изпомпва кръв в порестата тъкан на пениса, наречена corpus cavernosum, която не се връща толкова бързо. По време на ерекция притока на кръв спира поради притискане на вените. Специалисти обясняват, че задържането на кръвта в пениса прави пениса твърд. Това е сложен процес, който идва от сигнали в мозъка, изпратени до тъканите.

Когато мозъкът получи сигнал от нещо, което намира за възбуждащо, периферната нервна система се стимулира. Това освобождава азотен оксид и цикличен гуанозин монофосфат или cGMP, който разширява кръвоносните съдове и отпуска гладките мускули. В резултат на всикчо това се получава ерекцията, което означава, че ако нещо се обърка, това може да означава неправилно функциониране на някоя от функциите на организма.

Физиологически причини за загуба на ерекция:

Загубата на ерекция обикновено се случва, защото кръвоносните съдове, водещи до пениса, са частично запушени и сърцето не може да осигури достатъчно голям кръвен поток в пениса, за да поддържа ерекцията. Проблеми с ерекцията могат да имат мъже, страдащи от диабет, високо кръвно налягане или заболяване на простатата. Усложнения могат да се проявят, ако си претърпял операция, имаш ниски нива на тестостерон или си преминал през COVID.

Психологически причини за загуба на ерекция:

Другата причина, поради която мъжът може да загуби ерекция, е да премине от парасимпатиково към симпатиково състояние. Има парасимпатиков режим, при който кръвният поток се отклонява към релаксиращи дейности като храносмилане и размножаване. Другият режим е симпатиковят режим, при който кръвният поток се отклонява към мускулите, сърцето, очите и мозъка. Ако мъжът е разтревожен за представянето си в леглото или нещо друго в живота му, което причинява стрес, кръвният поток ще бъде отклонен от пениса. Всъщност, докато физиологичните аспекти могат да са по-притеснителни, психологическите аспекти са по-вероятният виновник.

Други причини:

Роля в еректилната дисфункция могат да играят и външни фактори като алкохол или дори наркотици. Когато някой консумира твърде много алкохол, депресивните свойства затрудняват втвърдяването на пениса.

Друга потенциална причина за еректилна дисфункция може да бъде хормонален дисбаланс, например - ниски нива на тестостерон. Когато тестостеронът се понижи, това води до по-малко сексуално желание и по-лошо представяне в спалнята.

Как да се справим?

Усещането, че ерекцията ти пада може да бъде ужасяващо преживяване, независимо дали е с дългогодишна партньорка или с жена, която тепърва опознавате. В разгара на момента сексолози предлагат да се използваш специална техника, която някои специалисти наричат "дихателна техника 4-7-8". Тя е използвана от терапевтите за успокояване на нервната система. Поеми си въздух за четири секунди, задръж дъха за седем секунди и издишай за осем секунди.

Ако методът не проработа, приеми го с усмивка, почини си малко и пробвай отново. Няма гаранция, че ще получиш ерекция отново, особено ако не можеш да спреш да се тревожиш.

А ако се случва регулярно?

Ако загубата на ерекция продължава да се случва и не изглежда като психологически проблем, трябва да потърсиш медицинска помощ. Специалистите алармират, че еректилната дисфункция е ранен предупредителен знак за сърдечно-съдови заболявания.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ