Светата критика или бърз поглед над българската народопсихология

Когато хейтърите създават гражданското общество

   
 
Светата критика или бърз поглед над българската народопсихология

Все се опитвам да запазвам неутралитет и да не се засягам от разни му там събития и политически дразги, даже мога да кажа, че до голяма степен се справям, но това, което ме изкарва от кожата, е народната слепота и крясъци. Последните 5 години, знаете сами, стана модерно да си млад политически активист и да ходиш на протести. В началото идеята наистина беше красива ("Ето, децата се вдигнаха - стига са спали"), но после стана част от културата на средностатистическия профан и да се ходи на протести, и да крещиш срещу всеки закон, реформа и дори елементарно предложение, без да си запознат с него - стана модерно.

1643890

Когато постъпих в университета, срещнах едни хора там, които бяха много политически пристрастни, даже едни хора там окупираха университета... и се почна! Всеки излезе с някакви си негови утопични идеи и предложения, но никой не изтъкна реалната причина защо са там и срещу какво се борят.

Ако още не ви става ясно, говоря за "светите протести" и "светата критика", и българската психология - както казва всеки втори бакшиш: "Мен, ако ми дадеш властта, глей к'во пр'аа!".

Не че е модерно, от векове е така в тази държава - чул нещо някъде, нищо не проверил, ама аре да подписваме подписки и да ходим на протести, и да сваляме правителства. Смешно е! Ако някой от тези хора живее с идеята, че това означава гражданско общество - ами в грешка сте, това е болната амбиция на глупавите хора да правят нещо за народа.

Умните хора, уважаеми дами и господа, не ходят на протести, не правят колажи с министъра на образованието и не подписват подписки! Те се запознават с проблема, четат закона... псуват  три пъти и отиват сутринта на работа. Тъжно е, нали? Данте правилно си написа "Божествена комедия" и отдели място за деветте кръга на Ада, ама изобщо не е разбрал, че има България.

И ако все още не ви става ясно, не ги пиша тези неща просто така, да си изкарам агресията и довечера да не се сбия с някого в бара, пиша ги, защото тези хора сформират новото гражданско общество, а това е трагедия!

След време мислещите хора в България ще са шепа незавършили университета политически активисти, които излизат на площада да крещят, а на въпроса "Защо така, бе?", ще отговарят "Щото не е правилно!". За жалост, нито ще знаят кое не е правилно, нито какво трябва да се направи, за това "неправилното".

Да си граждански отговорен не означава да крещиш, а да даваш решения, да се запознаваш и да търсиш. Да търсиш и намираш така, без това да е показно и натрапчиво. Разбирам, че няма да ви дават по телевизора, ако не отидете на протест и колежката от Своге няма да е впечатлена, но си изберете - ще създавате модерно и истинско гражданско общество или, както изпяха "Ъпсурт" преди време: "...закупи си райбер, лека нощ алцхаймер".

1643893

Гражданското общество трябва да прозира във времето и да знае какво ще се случи, ако се свали едно или друго правителство, министър и прочие. Та моята молба към вас е... моля ви, спрете се. Преди всяка медийна сензация, прочетете малко повече и тогава излизайте на площада. Ако не можете да намерите решение, да знаете как се случват нещата и да имате адекватен отговор, си стойте вкъщи и учете.

И още нещо на прощаване. Докато толерирате глупави хора за представителна извадка на обществото - ДЕМЕК да създавате гражданско общество от полуидиоти, нещата ще са така. Защото тези горе са резултат от тези долу и образователната реформа е най-важното нещо в страната сега. Ние обаче, така по български, решихме да крещим и да не мислим. Честита ви българска Маргарет Тачър.

1643891

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ