Що е то еко изкуство и какво е посланието му?

13.10.2021, 15:00

Доста дълбок замисъл!

   
 
Що е то еко изкуство и какво е посланието му?

Днес все повече хора говорят за екологичните проблеми, изменението на климата и необходимостта от опазване на околната среда. Различни художници създават скулптури, инсталации и картини, за да привлекат вниманието към екологичните проблеми. За изкуството си те използват отпадъчни материали и релефни обекти. Такива произведения се основават на концепцията за опазване на природните ресурси. Ето ги и най-вдъхновяващите примери за произведения, които ни карат да мислим за бъдещето на планетата.

Потъваща глава

2323643

В испанския град Билбао има скулптура на давещо се момиче - огромна глава от фибростъкло, която ту се скрива под водата, ту отново се появява. Неговата цел е да напомни, че "човешките действия могат да потопят Земята или да я оставят на повърхността".

Панди в града

2323639

Френският скулптор Пауло Гранджън създава изложба от 1600 скулптури на панда от папие-маше за всеки жив индивид, останал на Земята, за да напомни за опасността от изчезване на пандата. Експозицията е изключително популярна и вече е изложена в 20 страни по света.

Ледът се топи в Антарктида

2323641

Художникът Неле Азеведо решава да привлече вниманието към проблема с топенето на ледниците и глобалното затопляне. Тя прави хиляда малки ледени фигурки и ги поставя на Жандарменмаркт в Берлин. При температура от 23 градуса по Целзий само за половин час фигурите се стопяват пред зрителите.

Русалките мразят пластмасата

2323642

Изключителният проект на фотографа Бенджамин фон Вонг припомня за замърсяването на моретата и океаните с пластмасови отпадъци. Фотопроектът изисква събирането и почистването на десет хиляди пластмасови бутилки.

Горско огледало

2323640

Роб Молхоланд създава поредица отразяващи пейзажни скулптури. Огледалата с човешка форма са поставени в националния парк Aberfoyle, Шотландия. Те са необходими, за да могат дърветата, храстите и тревите, отразени в скулптурите, да ни напомнят, че човекът е част от природата, а не неин господар.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ