Шест правила за един онлайн джентълмен

18.07.2011, 13:52

Проверени

   
 
Шест правила за един онлайн джентълмен

Истинският джентълмен се отнася с останалите хора с достойнство и уважение, независимо къде се намира. Той се държи с хората около себе си точно така, както би искал те да се държат с него и по този начин прави света поне малко по-добро място за живеене. Истинският джентълмен оставя след себе си само възхита и уважение, а не депресия и яд. Мъжете имат силата да облагородяват мястото, на което се намират, независимо дали това място е офисът, домът или интернет пространството. Точно затова напълно подкрепяме колегите от Artofmanliness.com, които твърдят, че колкото повече мъже си поставят за цел да да следват един по-учтив път в живота си, толкова по-приятен ще бъде той за хората около тях. Изборът за подтискане на първичните ни инстинкти за сметка на по-висши е първата крачка към стремежа ни към съвършенство.

Всеки ежедневно се сблъсква с неприятности, които постепенно се натрупват вътре в нас под формата на напрежение. Но вместо да изливаме яда си върху други, бихме могли да го "изкараме" по много по-здравословни начини като тренировки, медитация или просто няколко дена сред природата.

Но как да бъдем по-цивилизовани онлайн

За да бъдете джентълмен в интернет пространството, по принцип е нужно да имате усет и здрав разум. Но хората, които всеки ден излизат от дома си и се впускат в ежедневието, знаят, че здравият разум понякога е едно доста разтегливо понятие.

В годините на нашите баби и дядовци книгите за етикецията са били изключително популярни, колкото и невероятно да ви се струва това. Предците ни са разбирали нещо, което ние често забравяме: без практика и чести напомняния, хората сами се насочват по пътя на минималните усилия. Затова решихме да ви припомним някои основни правила за това как да бъдем джентълмени в интернет.

1. Не забравяйте, че зад другите компютри също стоят човешки същества

За съжаление, го забравяме много лесно. Ние виждаме само екрана си и празния ни апартамент. Лицата на хората, които ще прочетат нашето писание, ни изглеждат нереални и неясни. Но те наистина са там. И вашите думи могат да ги наранят. Така че, когато пишете нещо, не забравяйте, че няма да го четете само вие.

2. Никога не казвайте нещо онлайн, ако не бихте го изрекли в лицето на човека

Това може би е най-важното правило във виртуалните отношения. Хората са склонни да преувеличават и да казват неща, които в никакъв случай не биха казали при реален разговор. Известни са случаи, в които администратори на сайтове са се свързвали с потребители по телефона, за да ги попитат какво е провокирало крайните им писания. Обикновено, когато чуели реалния глас по телефона, потребителите се успокоявали и дори сами се извинявали за необмислените си изказвания.

3. Използвайте истинското си име

Елементарно е: Ако не бихте искали това, което напишете, да се свързва с истинското ви име, тогава защо изобщо го пишете? Да, съществуват някои причини, свързани със защита на личните данни и т.н. Но все пак, когато решите да пишете под псевдоним, замислете се защо го правите. В действителност ли имате причина да скриете името си или просто не искате да носите отговорност за думите си, защото са обидни.

4. Успокойте топката

Това е нещо, което изисква малко повече опит и не се научава лесно. За какво става дума. Да речем, че видите нещо в интернет, от което кръвта ви кипва. Иска ви се буквално да унищожите човека, който го е писал. Ядосани, съчинявате набързо язвителен отговор и натискате "Send". И не след дълго вече съжалявате.

Вместо това, следващия път, когато се ядосате на някое интернет писание, напишете отговора си веднага, но на отделен файл или дори на хартия. Изчакайте няколко часа или дори ден преди да го пратите. В момента, в който сте го писали, сте бил ядосан и мисълта ви в никакъв случай не е била ясна. Но след известно време ще видите как емоцията ви ще премине от "Трябва веднага да му отговоря" до "Всъщност, какво значение има."

5. Изобщо не отговаряйте

Ако няма какво да кажете, по-добре не казвайте нищо. Това също се учи постепенно в живота. Знаем, че искате да отговорите на всяка една критика, насочена към вас, но по-добре се научете да избирате "битките" си. Тогава ще разберете, че често е най-добре изобщо да не се захващате. Просто оставете хората да си пишат. Ясно ни е, че и това е много трудно. Когато виждаме, че някой греши, ни е много трудно да не се намесваме. Искаме да покажем на хората грешките им и да ги насочим по правилния път.

Но, колкото и да не ви се вярва, изключително трудно някой може да спечели спор в интернет. Защо? Защото в повечето случаи ще стане жертва на т. нар. "ефект на рикошета" или "backfire effect". Той се изразява в следното нещо. Когато спорите с човек в интернет, вместо с фактите и доказателствата да променяте мнението му, вие даже го убеждавате по-силно в собствената му теория. Точно заради това по-добре избягвайте онлайн дебатите - хабят ви силите, губят ви времето и не водят до абсолютно нищо.

Ако пък толкова държите да изкажете мнение по важен за вас въпрос, то направете го цивилизовано без да го адресирате до определен човек. Хората са по-склонни да обмислят нещо, което е казано индиректно и не атакува персонално тяхното изказване.

6. Напишете нещо позитивно

Множество изследвания сочат, че хората са по-склонни да пишат негативни коментари, а не позитивни. Което си е логично: Когато нещо ни ядоса, ние сме много по-мотивирани да се оплачем. Напишете нещо позитивно въпреки бурята, която бушува в мозъка ви. Ако успеете, после ще сте доволни.

И така, опитайте се да удържате гнева си и ако той ви завладее в интернет пространството, по-добре изчакайте мозъкът ви да се избистри. Така ще избегнете момента с глупавия коментар и последвалото съжаление.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ