Цветът на 2012 година е...

12.12.2011, 15:37

   
 
Цветът на 2012 година е...

Не знаем дали сте наясно, че в модата има разни институции, които определят някои от най-важните ѝ аспекти. Принципно не сте длъжни да сте запознати в дълбочина, защото добрите хора като нас ви съобщават най-необходимото, което трябва да знаете.

И сега ще ви запознаем с Pantone – официалният арбитър на цветния спектър. През 50-те години те започват историята си като компания за принтиране в Ню Джърси. През 2000 г. обаче се превръща в престижната компания, която съобщава "Цветът на годината". И разбира се, в модните и дизайнерските среди започват да се побъркват по тяхното решение, като завъртат тенденциите си съобразно закона, който Pantone определя.

Звучи просто, но не си мислете, че хората зад Pantone избират цвета със затворени очи. На базата на целогодишни проучвания, те правят прецизно избора си спрямо "цайтгайста" или духът, който владее времето, момента. Така например цветът на 2011 г., която бавно и сигурно ни се изплъзва, "Honeysuckle"(цветът цветето "Орлови нокти" или наситено розово) беше определен като "подобрител на настроението във времена на стрес".

Сигруно си мислите "Стресът все още е факт". И ние ще ви отговорим, че на фона на скъсяващите и стесняващите ни се черги ще повдига и поддържа духа ни цветът на 2012 г. - Tangerine Tango. С буквалния превод цветът звучи трагично, но ако го трансформираме през Div–призмата, получаваме "Презряла мандарина". От Pantone го обясняват така:

"Изискан и същевременно драматичен и съблазнителен, Tangerine Tango е оранж с невероятна дълбочина. Напомнящ за сияйните цветове на залеза, този нюанс обединява живинката и адреналина на червеното с лекотата и мекотата на жълтото, за да оформи впечатляващ цвят, който олицетворява топлината и енергията."

Може би точно от това имаме нужда в такова кризисно време. Ще разберем съвсем скоро, когато започнем да разхождаме дрехите си в подобни нюанси. А те вече са по магазините, защото кралицата Мода се е осведомила за цвета на 2012 г. много преди нас.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ