Туидът иде, както и есента  13 Виж всички снимки

02.09.2011, 17:18

   
 

Туид - "голямата нишка" или "дебелата тъкан", както се превежда от шотландски келтски език. Онзи дебел вълнен плат от миналото, който старателно ожулва кожата и те кара да се чувстваш сякаш си легнал в хамбара със слама на чичо ти от Каспичан, примерно. Асоциацията е съвсем близка и до средата, в която възниква тази днес модерна материя, но с тази разлика, че не в Каспичан, а далеч на север във ветровитата и сурова Шотландия хората започват да усукват вълнени нишки и да тъкат еластичната, порьозна и гъвкава тъкан. Отговарящ изцяло на климата там, туидът възниква през XVIII век, за да осигурява максималната, възможна от една дреха, топлина на шотландците. Един от островите Външни Хебриди, обаче, се превърнал в сърцето, майката и бащата, както и името на туида – малкия остров Харис. Характерната им тъкан се получавала от естествени вълнени нишки, изпредени на ръка и боядисани в торфена вода, с които отново на ръка се тъкал туид Харис. С времето разпространението му става значително и скоро обхваща цяла Велика Британия, затова започва да се определя като типично британско явление през XIX век.

Дрехите, произведени от туид, били използвани не само в селското стопанство, а вече се появявали и сред играчите на голф и крикет. Шерлок Холмс след това се облече от глава до пети в туид, а по-късно всеки един британец задължително прибави по нещо в гардероба си от туид Харис.

Днес "туид" звучи като титла поставена пред името Харис, защото откакто "туид Харис" се превърна в запазена марка и през 1993г. се сдоби със собствен закон за граници и начини на производство, остров Харис е главният производител на този туид в света. Самият закон гласи, че туид, който не отговаря на тези критерии, не може да се нарича туид Харис.

Харис. Туид. Туид Харис.

Спирам вече да добавям поне Харис, защото ще ви се завие свят от него, и само ще добавя, че другият му по-известен брат се казва Донегал. Носи името на една северна област в Ирландия, където и се произвежда. Отличителните външни белези на "двамата" са почти незначителни, но в ДНК-то на Донегал присъства информация за по-ярки, типично ирландски цветове на влакната на нишката и малко по-интересен релеф с така наречените пъпки на нишката. На слънце Харис става на черти и райетата, докато Донегал придобива по-еднакъв "тен" или такъв на малки точки.

Туидът иде както и есента

Да zoom out-нем малко картинката и да видим как стоят нещата с туида в световен мащаб и с днешна дата. Всяко домакинство е белязано с туид, било то под форма на палто, костюм, пола, сако, шапка, чанта, обувки или на всякакъв вид интериорни предмети от текстил. Да, туидът е масово явление и затова днес са измислени хиляди начини, чрез които този въпросен плат да се произвежда с по-лека нишка и с по-фина текстура.

Затова и ви занимавам вече 10 минути с встъпителни речи, защото със септември идва и есента, а с нея и по-тъжните нюанси и по-плътните материи в гардероба ви. Но, вижте, туидът си е цял празник, а ако е Харис или Донегал, направо си е цяла легенда, която без да осъзнавате (поне досега) сте обличали всяка есен и зима. С фин и лек туид можете да се облечете от глава до пети още отсега и пак да запазите лятното си настроение.

Аз обаче няма да ви обличам от глава до пети, нито ще ви предлагам да го правите, а по-скоро ще ви предложа някои попадения, които перфектно ще се впишат в гардероба ви. Постепенно ще наслагвам идеи, от които ще можете да се възползвате според случая и най-вече времето – било то с климатично или астрономическо измерение.

Тишърт с туид ефект 

Туидът иде както и есента
Jack & Jones

Няма по-добър начин, по който да посрещнете тази вълна. Десенът на трикото, имитиращ туид Донегал, не само омекотява сивия фон, но и заиграва окото с малките цветни точици и в същото време създава представа за мека текстура на плата.

Кецовете

 

Туидът иде както и есента

Asos

Верният приятел на всеки мъж са кецовете с по-изчистени линии и десени, но разнообразието от елегантно добавени детайли само подсилват излъчването им и прибавят повече закачливост на визията. Елементите от туид, които от Asos са вмъкнали в класическите си кафеви кецове, са вторият идеален начин, по който можете да стъпите на туид почва. А моделът, имитиращ иконите Vans, ще свърши чудеса с по-спретнатия ви тоалет за работното място и привлече вниманието на околните към иначе пренебрегваната част от тялото ви.

Шапката на Харис

Туидът иде както и есента
River Island
Е, не е истински туид Харис, но от River Island достатъчно умело са се справили с дизайна на шапката, така че да забравим произхода на материята. Съсредоточаваме се върху факта, че съвсем скоро ще можете да крачите гордо към работа с подобен аксесоар, който ще ви даде достатъчна увереност да преминете към по-силната туид вълна.

Панталонът 

Туидът иде както и есента

Zara

От Zara ни дават едно класическо предложение, от което още отсега можете да се възползвате, тъй като материята на туид панталона е съвсем лека. Той ще се превърне в естественото продължение на летните чино и къси панталони и с такъв десен може и да направите прехода към есента по-поносим.

Сакото 

Туидът иде както и есента

Asos

Естествено, на къде без него. Не е далеч моментът, в който ще имате нужда от него, затова помислете предварително и се насочете към магазините за мъже. В случай, че нямате достатъчно време и се окажете в средата на есента без подобна придобивка, то не забравяйте, че онлайн пазаруването е добра алтернатива. Там в web-a винаги има решение, като това.

Комбинирайте с риза в свеж десен и цвят и чифт тъмносин класически деним и най-добрата есенна визия ви е гарантирана. Както и значителният брой женски погледи.

Ботите

 

Туидът иде както и есента

Clarks

И като преминете на сериозна есенна вълна, погледнете отново тук и помислете с какво да облечете това супер свежо предложение.

Офертата

Туидът иде както и есента

Знам, че е рано, но сега е момента да се възползвате от най-добрите оферти, които онлайн пазара ви предлага и понеже съм ценител на добрите връхни облекла, това палто на Asos не убягна от острия ми поглед. Цената му също. 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ