Том Форд: новата стилна икона  7 Виж всички снимки

29.08.2011, 11:38

   
 

Вече ви го представих като обикновения мъж, който се вълнува от същите неща, които засягат всеки човек, но сега е моментът да ви разкажа защо Том Форд е стилна икона над всичко.

Когато за пръв път прочетох, че Форд идва от Тексас, помислих, че не съм прочела правилно. Възможно ли е една от най-големите стилни икони на нашето време да е формирал стилното си ДНК именно в щата на каубоите?

Затова проверих на всички възможни места за по-сигурно и учудването ми се поукроти, когато разбрах, че не само града Остин, а и Санта Фе (Ню Мексико) са основните сцени, където малкия Томас Карлайл Форд започва да развива финия си нюх към модата още в ранна възраст. Отделно две респектиращо силни и стилни фигури от женски пол изиграват много важна роля в оформянето на стила му – майка му Шърли Бъртън и баба му Рут.

Баба му го увлича по дизайна с експресивния си ексцентричен стил, а госпожа Бъртън вкарва крака му в модата завинаги с един чифт мокасини на "Gucci”. Едва ли Том е подозирал тогава, че всяка стъпка с именно тези обувки, ще го доближи бавно, но сигурно до модната къща със същото име и ще я превърне в империя.

Годината е 1990, а "Gucci” сериозно се нуждаят от креативен директор и иновативен дизайнер, който да вдъхне нов живот на "умиращата" компания. Тогава сякаш съдбата довежда до прага на модната къща почти непознатия дизайнер Том Форд, който с макар малко объркващото си образование в интериорната архитектура (завършва колежа "Парсънс" в Ню Йорк) вече е натрупал сериозен и впечатляващ опит в "Cloe”, "Cathy Hardwick” и "Perry Elis”.

Само след 4 години Том Форд вече е име с тежест, значение и цяла гвардия знаменитости, които се навъртат около него. Той буквално "възкресява" компанията на Гучио Гучи за по-малко от година. В тандем с бившата главна редакторка на френския "Vogue” Карин Ройтфелд и фотографа на звездите Марио Тестино, Том Форд превръща "Gucci” в най-продавания продукт в модната индустрия за това време.

С такъв силен гръб в модата Том не само си спечелва славата на стилен дизайнер, но и на икона. Влиянието на всяка една от споменатите компании е невъзможно да не промени модния светоглед на когото и да било, но Форд успява да го овладее по майсторски начин и да обърне така колелото, че именно неговия стил да даде отражение във всеки един модел, над който е работел, без значение дали на етикета пише "Cloe”, "Perry Elis” или "Gucci”.

Том създава стил, разхожда стил и дори диша стил. Модните вълни, променили кого ли не, не успяват и до ден днешен да разклатят за миг визията, която изгради за себе си. Базирана на класиката с изискания маниер и аромат на Европа позицията му на модна икона е просто стабилна.

И именно такъв солиден постамент е необходим за името, което само изписано с главни букви е това, което е - "TOM FORD”. Компанията и брандът, които Том създава след като напуска "Gucci”. Съвсем в реда на нещата с тази марка се обличат звезди като Брад Пит, Джон Хам, Колин Фърт, Том Ханкс, Матю Гуд, Брадли Купър, Пиърс Броснан и Джони Деп. И може би с такова актьорско подкрепление отново съвсем в реда на нещата трябва да разглеждаме и режисьорския му дебют с филма "A single man”, номиниран за множество значими награди. А за наградите на Том в модната индустрия дори няма смисъл да започвам да говоря, защото само мога да ви отегча и да изпиша толкова редове, които скролера на страницата ви няма да може да поеме.

Искате ли да се облечете като Том Форд?

Лесно можете да постигнете визията му като посетите някой от магазините му, които се простират от Ню Йорк през Милано до Осака. Прекалено лесно ще е, ако влезете в сайта на компанията му, разгледате предложенията му и просто ги откраднете или пренесете върху себе си еквиваленти от други марки. Но нека си говорим открито – с размерите на приходите в български измерения постигането на стила Том Форд е леко трудна задача, поставена по такъв начин.

Въпреки това наблюдавайки визията му можете да черпите вдъхновение и идеи. На първо място Том Форд е любезен, светски човек, който същевременно излъчва суров, мъжки сексапил. На второ място, ако ви харесва предишното изречение, описващо този майстор на стила, то изнамирането на перфектния за вас тъмен костюм с вталяване, което извайва силует на аполон, може би ще е най-правилната начална стъпка от ваша страна. Много по-важно от костюма обаче е начина, по който ще вдъхнете увереност на това, което носите. Затова чувствайте се удобно.

Градският човек, за който Форд прави дрехите си, също така е смел и не се страхува да оставя по някое копче на официалната риза незакопчано и комбинира различни десени с известна доза непочтителност.

И накрая по примера на стилната икона наблегнете на аксесоарите като ги избегнете. Ключът тук е да сведете всичко до минимум. Една такава изискана, уверена и издържана визия не се нуждае от повече комплименти, изразени в аксесоари. Необходим е само един, който да е ясен и силен, точно колкото и стилът. Какво ще кажете за едни авиаторски очила, които толкова Том Форд, колкото са и TOM FORD?

 

Том Форд: новата стилна икона
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ