Тази риза е на Бен!  6 Виж всички снимки

07.10.2011, 10:34

   
 

Известната риза Оксфорд от Ben Sherman е модна емблема, която продължава да изплува на модния хоризонт всяка година и все така да е част от текущите тенденции. Но как започва всичко и как точно този модел риза достига върховете в модата, можем да разберем само като започнем с историята на създателя на Ben Sherman.

Роден Артър Бенджамин Шугърман, известният производител на още по-известните ризи бил син на собственици на магазин за подаръци в Брайтън. Израствайки в малкия град, Бен не виждал перспектива за бъдещето си и затова се преместил в САЩ. Преминал през два неуспешни брака и когато срещнал третата си съпруга застанал начело на семейния им бизнес – компания за производство на ризи.

През 1961г. Бенджамин се върнал в Брайтън и отворил собствена фирма, променил името си на Бен Шърман и започнал да прави своите отличителни ризи, които нарекъл Оксфорд. Влиянието, което оказали оригиналните поло ризи (трикотажна тениска с плетена якичка) на американския търговец Brooks Brothers върху Бен, се проявило по най-добрия начин върху оксфордските му ризи. Доказателството е вълната от последователи на мод субкултурата, които изкупували ризите му като топъл хляб.

Съвсем скоро всяка втора поп банда на Острова станала ходеща реклама на Ben Sherman, като само няколко от тях са The Animals, The Troggs, The Who и The Kinks. По същото време една група от американски хлапета, повлияни от Айви лигата, превърнали дрехата в тяхна запазена марка.

"През 1968г. тя (ризата) беше част от скинхед облеклото" - обяснява пред Sabotagetimes Кевин Роуланд, фронтмен на групата Dexy’s Midnight Runners. "Задължително беше да имаш риза Ben Sherman с куката и писето на гърба, яке Harrington или палто от Crombie, панталони Sta-prest* и обувки Оксфорд с перфорации. Ако не ги притежаваш, не си струваше да живееш."

През 1969г. Бен Шърман смело премества производствения отдел на компанията в Дери, северна Ирландия, където можел да бълва продукция толкова бързо, че да посрещне нуждите на търсещите го и освирепели за ризи младежи. Успехи, уважение и награди, които неочаквано биват последвани от следващата стъпка на Шърман – през 1973г. продава компанията си и заминава за Австралия.

След временния спад в продажбите в края на 70-те, ризата Оксфорд се появила отново с главно участие в култовия британски филм "Quadrophenia".

"Ben Sherman има такава стрийт история, която днес се е превърнала в една от най-великите иконични британски марки," заявява Паоло Хюит, автор на книгата "Любимата ми риза: историята на стила Ben Sherman”, "Тя е заплетена в тъканта на британската култура и е със също толкова важно културно значение, колкото всяко друго нещо, което е произвела тази страна".

През последното десетилетие компанията на Артър Бенджамин преиздаде дизайнерските си решения от 60-те, които тогава били носени от Ordinary Boys, Damon Albarn, The Gallaghers и Рио Фердинанд, а днес присъстват в гардероба на почти всяка знаменитост и обикновен мъж.

*Марка немачкаеми панталони на Levi's, които били изключително популярни сред младежите от културните течения модс и скинхедс.

източник: sabotagetimes.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ