Преди 75 години се роди великан с нежна душа

02.08.2011, 11:37

   
 
Преди 75 години се роди великан с нежна душа

Винаги идва и този момент. Средата на годината, а не обичайният край, е повече от подходящото време да презаредим, да намерим нов тласък и да се замислим какво следва?

Сега главата ви е празна и аз, като истинско човешко същество, което се плаши от свободни пространства и иска да заеме всяко такова с колкото се може повече неща (в случая мисли), искам да дам старт на едно ново пътуване на ума ви.

Хвърлям ви в дълбоките води на Уикипедия. В началото на новия месец, август, през вековете са се случвали значителни събития – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя, Едуард IV е коронован за крал на Англия, Христофор Колумб акостира на континентална Америка, Джоузеф Пристли открива кислорода като химичен елемент, ражда се римския император Клавдий, по-късно на същия ден и фенския биолог Жан-Батист Ламарк, a oще по-късно и Ив Сен Лоран.

Повярвайте ми, трудно беше да реша с кого да ви запозная. Кой ще бъде мъжът, от който можете да грабите с пълни шепи, като става дума за пример за отношението към света, бизнеса, жените и стила – всичко това, което има значение за всеки джентълмен.

Ив Сен Лоран. Дали трите имена (всъщност са 6) са дали на момчето, родено на днешната дата, такава многопластова същност на ценител, революционер и романтик?

Не знам. Но знам, че ако тази широкообхватна личност не ви повлияе по някакъв начин след края на текста, то поне ще ви даде пример как да гледате на жената и стила.

"Един ден името ми ще е изписано на Шанз Елизе.", казва уверено малкия Лоран на майка си, която го отвежда в Париж.

Едва 9-годишен Лоран усещал вече какъв славен живот му предстои. Мечтаел за слава, за блясък, за красиви жени, които да вдъхновяват стила, който предстояло да изгради. Вярвал в себе си, вярвал в красотата. Рисувал и като истински човек на изкуството влагал цялото си същество във всяка своя скица.

Такова вдъхновение не може да бъде загубено. Подобна емоция и енергия не остават незабелязани. За това и нещата в живота на Ив Сен Лоран се случват сякаш от само себе си, пъзелът се подрежда сам и една от основните части в него е самият Кристиан Диор.

Като първата значителна фигура, която изиграва главна роля в живота-приказка на Лоран, Диор разкрива таланта на 17 годишния младеж пред широката модна публика, когато го наема за свой асистент. Ив ликува, ентусиазмът му обхваща цялата модна къща като магия, а главния модел на "Christian Dior”, Виктоар Дутрело става негова ревностна почитателка. Мечтата на малкото момче започва да придобива ясните си очертания и се превръща в абсолютна реалност, когато Диор умира. 21-годишният Ив Сен Лоран става най-младият кутюриер* в историята на модата, когато застава начело на великата модна къща.

Шок – това е втората най-важна част от пъзела, която завинаги променя живота и същността на Лоран. Сблъсъкът със суровата реалност отвежда ранимият младеж в психиатрична клиника. Размириците в родния му Алжир, където трябвало да отбие военната си служба, оставят траен отпечатък в съзнанието му. Армията, в която бил Лоран, трябвало да потуши въстанието на алжирските французи, борещи се за независимост, и това на практика означавало да се бори дори срещу собственото си семейство.

На път за Париж, Лоран бавно се доближава до най-голямата част от пъзела – Пиер Берже. С излизането си от психиатричната клиника Ив побързал да се завърне в сигурното убежище "Christian Dior”, но бива посрещнат от неприятната новина, че е освободен от поста главен моделиер на модната къща.

В този деликатен момент се появява Пиер Берже, който до края на живота на вече великия дизайнер е движещата сила зад кулисите. Неговите ентусиазъм, оптимизъм, прагматизъм и бизнес нюх показват на Лоран, че всяка затворена врата отваря следващата.

Двамата осъждат къща "Dior” за нарушаване на договора на Лоран, но сумата, която получилават в края на делото е нищожна – 680 000 франка. Тук отново се намесва Берже, като открива инвеститор от Атланта,САЩ и обявява, че най-великият дизайнер скоро открива собствена модна къща.

Светлината в края на този тунел изгрява ярко с представянето на първата колекция с марка "Yves Saint Laurent" - истинска революция за 60-те години. Критиката и целият моден свят я приема радушно, а Ив е готов да полети. Това всъщност се случва през следващите славни години на модната му къща. Той е на върха. Най-богатият моделиер в историята на модата и най-"ухажваният" от жени дизайнер.

Моделите му го обожават, звездите от световна величина идват да се срещнат специално с него и да получат своето, а всяка "обикновена" жена буквално бленува за вниманието му. Причината не е перфектната му визия, не е и изтънчения му стил, нито пък богатството му.

Отношението на Ив към всяка жена е ключът към невероятния му успех. Той ги глезеше – по необичаен за един мъж начин. Виждаше във всяка една от тях красотата и силата, за които жената по това време почти е забравила, че може да има. Лоран повярва в тях и им даде това, от което имаха нужда. Чрез дрехите си той ги накара да повярват в себе си и цялата магия, която създаваше с всяко свое творение, я прехвърляше върху женското тяло.

Толкова е лесно да разгледаш жената като същество събрало нежност и красота, контрастиращи с опита ѝ да вдъхне тежест и могъщество на крехката си осанка. Още по-лесно е когато за муза имаш жени като Виктоар Дутрело, Лулу де ла Фалез, Бети Катру и Катрин Деньов. С образа на тези жени Лоран изгради ролевият модел, който всяка жена иска да бъде. И с помощта на мъжа, който разбира това, тя наистина може да бъде.

Не само представата и визията на Лоран за жените бяха тези, които толкова тежко наложиха името му в световен мащаб. Стилът беше другата есенция, която изгради творчеството му.

"Модата трябва да умира всяка година, стилът е вечен!", каза веднъж Лоран в интервю с английска дукеса и думите му се превърнаха в емблема, закон в модния свят.

Стилът е силата, могъществото и влиянието в модата. Лесно е да го откриете, защото е непреходен. Той е тъмносиньото сако, което можете да облечете при всяко събитие и макар времето, което тежи на раменете му, то все пак изглежда безупречно. Той е вратовръзката, която не избледнява, не губи модната си сила с годините. Механичният семпъл часовник, който не спира да работи и да акцентира и разнообразява тоалета ви и който най-вероятно ще предадете на поколението си като реликва. Обувките, които стъпват и говорят вместо вас...Стилът е безвремие, което изразено в дрехи, ще ви служи цял живот. Точно като Пиер Берже на Лоран – отдадено и безпрекословно.

Ако все още не знаете какво да вземете от Ив Сен Лоран, на който медиите сложиха етикети като "икона", "гений", "легенда" и т.н., то поне вече знаете що за човек се е родил преди 75 години (и за съжаление почина през 2008г). Един обикновен Голям мъж, който реално срещам всеки ден на улицата.

Лоран, облечен в черен костюм, може да бъдеш ти. Ив, ценителят на женската красота, може да е той. Но всички вие сте потенциалните Ив Сен Лоран-овци, които трябва да бъдат себе си и да покажат на света на какво са способни.  

 

*couturier - (от френски) моден дизайнер, който създава първокласна мода по поръчка. Освен "дизайнер на Висша мода" (haute couture) в България се използва и "котюриер".

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 02.08.2011 | 16:23
1 Прекрасна статия!И ужасно вдъхновяваща.....
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ