Новата роля на визитната картичка

16.11.2011, 10:30

Всичко се променя

   
 
Новата роля на визитната картичка

Вероятно вие сте горди притежатели на собствени визитни картички от дълго време или съвсем скоро сте се сдобили с картончета с името ви. И в двата случая сигурно вече сте ги вкарали в употреба чрез стандартното предаване от ръка на ръка, като ги давате на приятели, бизнес познати и потенциални интимни партньорки. Факт е, че визитните картички са чудесно приспособление за създаване на връзки, но съществуват и други забавни и практични начини за тяхната употреба.

През XIX в. е имало много строги правила за това как и при какви обстоятелства да се използват визитните картички. Например, когато някой е отивал в дома на друг човек, гостът е "повиквал" домакина именно посредством визитната си картичка, която е оставял в специален за целта поднос. Не е случайно, че тези картички се наричат "визитни" - от думата "визита". В онези времена визитните картички са служели и за специални послания. За целта са били подгъвани краищата на картончетата, като всяко подгъване е значело определено нещо. Чрез инициали пък са били изписвани съобщения на френски език. Например "p.f." ("pour féliciter") - с поздравления, или "p.r." ("pour remercier") - с благодарности и др.

Както сами се досещате, този начин на общуване чрез визитните картички почти тотално е изчезнал. И ако вие решите да използвате похватите от XIX в., шансът да унищожите, както личните, така и професионалните си отношения, е голям, тъй като едва ли някой ще разбере какво точно искате да му кажете. Знаем обаче, че в средата на XX в. визитните картички също са били използвани по интересни начини, които могат да бъдат възродени и днес от едни модерни джентълмени, точно като вас. Вижте три начина, практични и съвсем в добрия тон, които спокойно могат да се превърнат в оригинален жест, който да ви донесе позитиви. А така може би ще се превърнете в създател на нов начин на изразяване сред модерните българи?

Като покана

Ако организирате неформално парти, можете да използвате визитните си картички като покани. За целта върху тях напишете повода, датата, мястото и времето, в което купонът започва, а накрая ги изпратете по пощата. Малкият размер на картичките ограничава пространството и възможността ви да напишете прекалено много. Ако държите да ви бъде отговорено, можете да напишете RSVP (от френски – "Répondez, s'il vous plaît" - "Моля, отговорете") в долния ляв ъгъл на лицевата страна. В случай, че картичката ви е съвсем семпла и съдържа само името ви, напишете нужните координати, за да могат хората да се свържат с вас.

Като отговор на покана

Ако мразите да говорите по телефона, можете да използвате вашата визитна картичка, за да приемете или отхвърлите отправена към вас покана. За да потвърдите присъствието, напишете нещо като "Ще дойда" или "За мен ще бъде удоволствие" в горната част на лицевата страна. Добре е да добавите мястото и часа. Когато решите, че искате да отхвърлите поканата, отново напишете краткото си обяснениe и само датата на събитието без часа. Отново във ваша полза е малкият размер на картичката. Той ще ви спаси от дългите и неубедителни оправдания, заради които обикновено изобщо не отговаряте на подобни покани, когато не желаете да отидете.

Като поздравителни картички

Като изключим Коледа и Великден, когато всичко придобива един по-традиционен (и понякога дразнещ) вид, можете да прикрепяте визитните си картички към всякакви подаръци и букети, като по този начин замествате традиционните поздравителни картички. Вместо да се чудите с какви клиширани пожелания да изпълните пространството на стандартните картончета, просто напишете нещо кратко и искрено и сте готови. Например "Оздравявай бързо" изглежда отчаяно, бедно и нелепо върху огромна шарена картичка, но върху малката визитка стои стилно и с вкус.

Източник: artofmanliness.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ