
Какво са пурите?
Общо казано, това са изсушени листа тютюн, навити в определени размери. Преди пурата да се запали, единият ѝ край се отрязва.
Как се правят?
След като се откъснат, тютюневите листа се оставят да "отлежат" на определена температура и тъмнина, за да се редуцират количеството вода и захар. След това "ферментират", което е процес, който им позволява да изсъхнат без да изгният. Именно тогава могат да се добавят аромати и вкусове. Когато тютюнът покрие изискванията на производителя, листата се разделят в две категории "пълнеж" и "опаковка", като селекцията зависи от вида и качеството.
Навиване
Най-добрите пури са навити ръчно. Един опитен навивач може да навие сто идентични, висококачествени пури дневно. Веднъж навита, пурата се поставя в дървена форма, по която се изрязват краищата ѝ, а процесът по съхнене продължава.
Външност и вътрешност на пурата
Обикновено пурите съдържат 3 различни вида тютюн, които определят вкуса и силата.
Най-горен слой
Това е най-скъпата част на пурата, защото определя най-сериозно вкусовите характеристики. Цветът на най-външния слой зависи от начина на отглеждане и зреене. Ето и основните типове тютюн "опаковка":
Candela: много светъл, почти зелен
Claro: светъл, жълтеникав цвят
Colorado Claro: средно кафяв цвят
Colorado: червеникаво кафяво
Colorado Maduro: тъмнокафяво
Maduro: много тъмнокафяво
Oscuro: черно
Пълнеж
Намира се точно под най-горния слой.
Форми
Пурите са с различни форми и точно по тях можете да различавате различните видове.
Ножица за пури
За да се пуши по правилен начин, пурата трябва да се среже. Има три вида ножички: Гилотина, Пънч кът и V-кът.
Палене
Най-лошият вариант е да използвате обикновена запалка, така че избягвайте този начин за палене на пурата.
Пушене
Пушенето на пурата трябва да се прави спокойно. Само от вас зависи колко ще изпушите.