Моряшки стил, морска тенденция или просто нейви  4 Виж всички снимки

19.07.2011, 12:42

   
 

В златния век на модата – от войните до 90-те – великите модни дизайнери откриха тенденции, които до днес не спират да се преповтарят с леко освежаване и до такава степен вече са ни познати, че можем спокойно да ги определим като стилове. Все по-често използваме като термини стил 60-те, стил 70-те и 80-те, гръндж стил, хипи стил, винтидж стил. Всички те говорят толкова много за себе си, колкото дори цяла книга обяснения не може да каже (по простата причина, че винаги ще има какво да се каже още).

Така и моряшката тема се изчерпва с класическия съюз на бели и сини райета, чието първо появяване в модата се свързва с Коко Шанел. Налагането му като тенденция и в последствие като неизменна част от летния гардероб се дължи на едно революционно ревю на Ив Сен Лоран, а настойчивостта на Жан Пол Готие превърна моряшката вълна в стил, който вече в продължение на десетилетия не излиза от колекциите на скандалния френски дизайнер.

Излишно е да споменаваме факта, че облеклата са повлияни от униформите на моряците и служещите във военноморските сили. Главната идея тук се изчерпва с комбинацията от цветове: бяло, морско синьо и нотка червено. Очевадните символи са райета и котви, но за да яхнете вечно модерната лятна вълна не значи, че трябва да се облечете в райета и котви от глава до пети. В действителност бихме ви препоръчали да не го правите, защото ловкостта и финесът са ключовият фактор при всеки стил.

Поставихме акцент на основните десени и цветове и преди да преминем към съществената част на комбинирането, ще хвърлим малко светлина и върху основните облекла, олицетворяващи се с моряшкия стил.

Мокасините – една тяхна разновидност е изцяло задължителна, а именно мокасините с връзки. Разработени са специално за яхтени приключения и хлъзгави терени. Ще ги разпознаете по жълтеникавата връзка, която минава през целия кант около отвора на обувката и се завръзва в предната част.

 Чино и късите панталони – чино панталоните оказаха масово влияние в мъжкия гардероб и с всяка следваща колекция наблюдаваме прогресията на разновидности и стилове. В пастелни бежови, кремави и бели тонове, чино панталона подчертава класическия моряшки стил. Късият, добре конструиран панталон, който си проправи път в тазгодишните летни тенденции, от своя страна е изключително добрата алтернатива на долната част от "моряшката униформа".

 Раирана тениска – както подчертахме по-горе синьо-бялото райе е истинският нейви (navy) десен, но дрехата, която тотално и категорично го обуславя, е тениската на райе. Не е задължително винаги да е бяло и синьо, в последно време традицията бива нарушавана от "заблудени" черни, сиви и дори червени райета. Въпросът е райето да присъства като елемент.

 Блейзерът – по-изисканият избор за по-официален случай. Тъмносиньото или бяло "спортно" сако е изключително популярно за този стил, но мислете за него като за есенция в гардероба ви и повече като на вечна инвестиция.

Запретвайте ръкави, време е да съберем всичко заедно!

Морско ежедневие

 


Тези от вас, които вече сте на морето, сигурно вече сте подготвили моряшкия си аутфит, но това не пречи да ви дадем някоя и друга идея.

Отпускарското настроение синхронизира само с небрежна визия, която същевременно леко загатва за стилната си природа. Имате пълна свобода, най-малкото защото липсва досадния фактор "офис етикет".

Късият панталон тук сякаш е задължителен, но ви препоръчваме да обърнете внимание на конструкцията – добрата кройка автоматично означава добра визия. Цветовете са повече от ясни, а допълнението от райета може да се отрази с тениска, аксесоар и дори лека лятна жилетка.

Работа с мисълта за море

 


Втората визия, която искаме да постигнем, е вдъхновена от мъжете на улицата, които неуморно крачат на път за работа, като мен и теб. Свикнали сме с обикновените офис облекла и изчистените линии на дрехите за работното място, но с настъпването на лятото и офиса е склонен да премине на морска вълна. Така че няма нищо учудващо в раираната тениска под лекото сако (жилетка) или в бялата риза в комбинация със син чино панталон и мокасини. За допълнително настроение, което в този случай дори се смята за необходимо, могат да допринесат аксесоарите с морски мотиви.

Кофти моментът е този – не е много удачно да облечете къс панталон. Е, разбира се, вие преценявате ситуацията и възможността да се появите в офиса с късия вариант на чиното.

По-строго морско влияние

 


Спретната ви, леко официална визия не може да остане незабелязана с морско син блейзер. Тази дреха всъщност е и ключовия фактор в изграждането на сериозния ви аутфит, с който да отидете на по-официално събитие. Комбинацията обаче в никакъв случай не е ограничена до официален панталон и риза. Тук също може да се прокрадва моряшкият елемент върху ризата ви, а лекият тишърт с модерен десен от симетрични или асиметрични райета ще изиграе ролята на закачка в погледа на околните, което от своя страна моментално ще ви превърне в свежия, забавен човек на вечерта.

Ако не това е целта ви, по-изисканите риза, панталон и аксесоари ще свършат добра работа, като можете да "обърнете" цветовата гама и да облечете бял или светлосин блейзер в комбинация с тъмносин панталон. Завършеният вид ще постигнете с акцент в червено и стилни мокасини с по-изчистена линия.

А защо да не изпробвате и костюм с къс панталон в тъмно синьо?

Потенциалните аксесоари

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ