Кои са митовете за езика на тялото?

25.05.2021, 17:00

Нека разберем!

   
 
Кои са митовете за езика на тялото?

Ако си пипне носа или погледне настрани, значи лъже! Щом си кръстоса ръцете, значи е неуверен! Е, истината е, че това са чисти митове и нямат връзка с реалността! Повечето жестове изобщо не означават това, което си мислим!

Ето и няколко примера:

Скръстените ръце означават, че човекът е затворен

Дълго време хората вярваха, че ако човек кръстосва ръце, когато общува, тогава той е негативно настроен и страни от другите. Въпреки че има много причини за кръстосване, те не винаги символизират враждебност. Понякога този жест помага да се справим с неприятните емоции или помага при измисляне на отговора към събеседника. Или просто се опитваме да се стоплим, или не знаем къде да сложим ръце, седнали на неудобен стол без подлакътници.

Усмивка без бръчки - фалшива

Смята се, че ако човек се усмихва без да се сбръчка около очите, значи е лъжец, а усмивката му е фалшива. Но тези бръчки всъщност се появяват, когато имаме силно вътрешно преживяване, което стяга допълнително мускулите на лицето. Когато в очите няма бръчки, по-вероятно е това да не е фалшива усмивка, а социална усмивка - без напрежение, за да подкрепим мълчаливо хода на разговора или да одобрим казаното от събеседника.

Лъжците не осъществяват зрителен контакт

Ако лъжецът погледне настрани, тогава той явно изпитва вина или го мъчи съвестта. Ето защо казват: "Погледни ме в очите и кажи истината". В действителност професионалните лъжци могат да лъжат, без да откъсват поглед от събеседника. Всъщност лъжците понякога отклоняват поглед, за да се концентрират върху детайлите на лъжите си. Но от друга страна, човек може да се обърне поради напрежение или депресия. Това се случва на всеки и зависи от морала, а не от истината или лъжата в разговора.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ