Когато китайците срещнат западната култура

27.11.2020, 09:00

Типично!

   
 
Когато китайците срещнат западната култура

Китайците са доста консервативни, когато става въпрос за западни влияния. Но същевременно са доста разкрепостени в измислянето на какви ли не щуротии. А когато комбинираме запада с китайската ексцентричност нещата стават страшни.

KFC

В Китай има над 6000 ресторанта KFC, но те се отличават със специфичен китайски дух. В окръг Чанша, където Мао Дзедун прекарва младостта си, KFC е преименуван в чест на Лей Фън, комунистически боец. Сега в ресторанта има паметници на комунистите, а стихове за комунизма се изпълняват като фонова музика.

Коледа

2261367

Както можеш да се досетиш, традиционните китайци не празнуват този западен, християнски празник. Но сред младите Коледа и Нова година набират все по-голяма популярност през годините. По някаква странна прична в Китай е разпространен образа на Дядо Коледа, който свири на саксофон. Тази мода среща доста противници, които смятат, че такива празници застрашава традиционните ценности и неслучайно навремето са били забранени!

8 март

Международният ден на жената се отбелязва по целия свят. Той се счита за ден на борбата за равенство и първоначално се празнува в Китай. Но в един момент всичко се променя. В момента Китайската народна партия посвещава този ден на прославянето на жената като пазителка на огнището, която насърчава уважението на децата към по-възрастните роднини. На жените се дава половин почивен ден и подаръци като спа сертификати. Понякога дори 8 март се нарича Ден на богинята.

McDonald's

2261368

Тук менюто е повече от необичайно. Можеш да избираш между бургери с манту, китайски пелмени на пара и десерти, приготвени от паста от сладък боб. Но не само менюто е странно. В Европа и САЩ Макдоналдс се смята за бърза и боклучава храна, но в Китай това е гурме ресторант и място за романтични срещи.

Peppa Pig

2261370

Навсякъде по света децата са луди по тази анимация, но в Китай сладкото прасенце се възприема по малко по-различен начин. Там анимационният герой е толкова популярен, че младите хора дори си го татуират. И понеже в Китай татуировките се свързват с членове на престъпни групи (както и в Япония), Пепа прасето се е превърнала в символ на гангстерските ценности.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ