Как мъжете са се бръснали в миналото

18.01.2016, 19:58

Трудно, много трудно

   
 
Как мъжете са се бръснали в миналото

Сега може и да е модерно да не се бръснем, но в миналото изобщо не е било така. И даже, ако трябва да сме честни, всички снимки на брадати писатели, попове и други брадатковци са дошли много по-късно. Реално мъжете във всяка една култура са се бръснали и най-старите бръсначи дори не са бронзови. В древността мъжете са ползвали наточени миди и дори зъби от различни животни, в интерес на истината този способ се използва още от няколко племена в Полинезия.

1629401

Първият достигнал до нас бръснач е направен от кремък. Трудно можем да кажем защо мъжете са започнали да се бръснат и са възприели това вгорчаване на живота като социален акт. Ето как е било:

1. Древен Египет

Главно са използвали бръсненето за главите си, а лицето са скубали и епилирали. Имали са нещо, приличащо на съвременната кола маска. Мазали са се с восък и глина и когато изсъхне, материалът се отделял заедно с космите. Брада е имал право да носи само фараонът.

Имали и огромен проблем с евреите, тъй като те искали да не се бръснат по религиозни причини и да почиват всеки 7-и ден. Египтяните почивали веднъж на 10 дена.

2. Месопотамия

Епилирали са лицата си със смес от смола и мед.

3. Древен Рим 

Епилирали са целите си тела. Имали са професионални козметици, които са горили космите без да нараняват плътта.

4. Древна Япония

Изскубвали са космите с железни пинсети. Мъжете оформяли бради и мустаци, а жените - веждите си.

5. Жителите на двете Америки

Бръсначи от миди и примитивни пинсети. Някои племена правили белези на подрастващите по лицата, за да прекратят окосмяването.

1629402

бронзов бръснач

6. Славяни

Още през управлението на Иван Грозни използвали изгарящи билки и дори татул.

7. Руснаци 

Много странен метод на епилация с ръжен хляб. Заслугите му са, че когато е мокър, е много лепкав, а когато е сух, е много твърд.

8. Мюсюлмани

Пълното обезкосмяване на лицето е забранено, но се препоръчва да се махат космите от тялото и най-вече от подмишниците веднъж на 40 дена. За целта те са ползвали паста от захар и ароматни смоли.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ