Как да станеш дигитален номад в 6 прости стъпки

06.02.2023, 14:00

Звучи супер!

   
 
Как да станеш дигитален номад в 6 прости стъпки

Пандемията наложи нови правила на работното място и макар нещата да утихнаха отдавна все повече хора предпочитат да работят от разстояние. Дали от вкъщи, дали от екзотичен остров, дистанционната работа се превръща в мечта на все повече хора. Дори си има специално наименование - дигитален номад.

Звучи страхотно нали - поработваш на компютъра докато сръбваш поредна глътка коктейл от някое слънчево място!

А искаш ли да разбереш как можеш да станеш такъв? Ще разбереш от следващите редове:

1. Трябва да си изясниш с какво се захващаш

Животът на дигиталния номад може и да звучи като мечта, но той крие и доста недостатъци, които остават незабелязани. Дълги дни, прекарани в път, сложни молби за визи и намиране на достъпен апартамент в страна, където не говорите езика, са ежедневни реалности, които може да не си в състояние да предвидиш, преди да започне. Трябва да запиташ себе си дали можеш да се справиш с всичко това.

2379990

2. Стесняване на фокуса

Не всички номади действително се скитат къде ли не. Много от тях предпочитат да имат домашна база като работят дистанционно и пътуват в една страна или регион в продължение на седмици или дори месеци, само за да се върнат у дома по-късно. Преди да продадеш всичко и да тръгнеш на път завинаги, стесни кръга до типа начин на живот, който смяташ, че ще бъде най-подходящ. Няма един правилен начин да бъдеш дигитален номад, независимо какво ти казва някой в ​​интернет.

3. Осигуряване на работа

Това, че работиш дистанционно е страхотно и е първата и най-важна стъпка! За съжаление, това не винаги означава, че можеш да отплаваш в живота на дигиталните номади без проблеми. Много компании са изправени пред законови ограничения за това къде могат да се базират отдалечени работници, особено по отношение на работници, живеещи в различни държави. Преди да купиш самолетен билет, вероятно ще трябва да обсъдиш плановете си с шефа си.

4. Определяне на бюджет

Определянето на реалистичен бюджет заразходитв и самото пътуване е от съществено значение. Ще трябва да вземеш предвид разходите, които си свикнал да планирате, като наем и храна, плюс допълнителни пътни разходи, които може да не очакваш. Помисли за разходите като пътна застраховка, визови такси, коуъркинг пространства, перални услуги, самолетни билети и други. Със сигурост трябва да си оставиш и пари настрана за непредвидени разходи.

2379991

5. Определяне на първата дестинация

Има много аспекти, които трябва да имаш предвид, преди да направиш своя избор, но най -добрите места за отдалечена работа често включват следните характеристики:

  • Бърза интернет скорост
  • Местни мрежи от цифрови номади и други източници
  • Коуъркинг пространства 
  • Удобства като обществен транспорт, пазаруване и развлечения
  • Близост до други туристически дестинации
  • Визи за цифрови номади или други визови политики, подходящи за тях

6. Проучване на местната реалност

След като стесниш дестинациите, можете да се потопиш в изследването на аспекти от ежедневния живот като дигитален номад в твоята целева дестинация. Не забравяй, че да си дигитален номад не е като да си вземеш ваканция. Ще трябва да намериш апартамент и coworking пространство, да се увериш, че имаш бърз интернет, за да работиш от разстояние и да пазаруваш хранителни стоки, за да сготвите храната си. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ