Йоджи празнува като откривател  4 Виж всички снимки

19.08.2011, 14:17

   
 

Японският гений Йоджи Ямамото започна да работи за немския гигант Adidas точно преди 10 години. За да отбележи празника си дизайнерът реши да направи една изключително разчупена колекция за есенно-зимния сезон, като за основа му послужи откривателския дух.

Макар на пръв поглед да нямат много общо с армията, ботушите Warrior, с които започва колекцията му, са вдъхновени именно от кубинките на войниците. Горната част, която покрива крака доста над глезена е изработена от издръжлива канава, като за подсилване е използвана и ръчно обработена бяла кожа в областта на петата и връзките. В предната част дизайнерът е използвал защитно гумено покритие, много характерно за обувките на алпинистите. В допълнение сигурността и удобството на крака е подсигурена от междинните подметки EVA и външна подметка с уникален дизайн, изработена от висококачествена и издръжлива гума.

Ето, това е представата на Ямамото за войника на съвремието.

След Warrior идва и Courtside, които са японски нестрандартен вариант на класическите кецове. Съвсем естествено се оказа, че именно простотата на ретро баскетболните кецове е вдъхновила Ямамото. Разликата е, че в Courtside се усеща едно много силно влияние на зимата. В горната част на обувката е използвана здрава вълна с норвежки графичен десен и акценти от мека кожа в сиво. Височината е хибрид между обикновена маратонка и висок кец и в допълнение със защитната възглавничка в областта на ахилеса тези обувки позволяват комфортното движение на крака без да ограничават.

Dress Boot и Dress Lace са естественото по-официално присъствие в колекцията. За създаването им професионалистите са разчитали на същата технология, с която създават маратонките Y3, като идеята им била да комбинират комфорта с небрежния стил. Класическия мъжки модел е премоделиран с фин неупрен и висококачествена кожа, която се използва в скъпите официални обувки, за да се превърне в еклектично предложение от Y3.

И накрая ботушите Chelsea завършват пътешествието на Ямамото, като препращат към прашния Запад и по-късния период на нефтени магнати в САЩ. Моделът ни е изключително познат, но никой до сега не го е виждал в бяло. Chelsea са изработени от същата кожа, каквато е използвана в предишните два модела, като разликата е, че тук са допълнени защитни детайли за петтата и пръстите от класическата за каубойските ботуши говежда кожа.

Според Йоджи авантюристичния дух и откривателската визия са ключът към развитие и прогрес. И нищо чудно, че толкова години успява да създава малки чудеса в Adidas, които толкова успешно се продават.

Честит празник, господин Ямамото!

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ