Изкуството да пиеш коняк

23.10.2011, 15:00

   
 
Изкуството да пиеш коняк

Спомняте ли си момента, в който опитахте коняк за първи път? И да не си спомняте не е проблем, защото това, което ще ви споделим сега, ще ви накара да си припомните вкуса на добрата стара червеникаво-кафява течност.

Благодарение на сайта luxurylounches.com събрахме накуп няколко съвета как да тествате, дегустирате и да се насладите напълно на прекрасното алкохолно питие коняк.

Правилното извинение

В "науката" за пиене на вино и алкохолни напитки не става дума толкова за питието, което избирате, колкото за цялостното преживяване, което изграждате покрай него. Старите устои си отиват трудно, но пиенето на коняк в наши дни вече не се изразява само в бавно отпиване след вечерята, глътка по глътка коняк пред камината вкъщи.

Без значение дали ще излизате с колеги навън или ще релаксирате със старите приятели вкъщи, винаги има коняк точно за вас и начин, по който да му се насладите. Както казват старите и мъдри хора: "Най-доброто е онова, което ви пасва най-много".

Правилният еликсир с правилната температура

Конякът вече не е питието на дълбокия размисъл, затова забравете за затоплящия и приспиващ коняк с чай. Подобно на вината и при коняка има по-"млади" еднодневки, които могат да се пият по модерния начин, защото са по-леки. Например, на парти можете да заложите на бренди с обозначения VS (very special) и VSOP (very superior old pale), които са изключително подходящи за комбинация с разредител, да бъдат приемани като коктейл или чисто питие с лед. Самите специални "кодове" на етикета показват колко време е отлежавало брендито, като VS съответства на 2 години, а VSOP - най-малко на 4 години.

Все по-често се среща и вариантът на ледено студения коняк (-18 градуса) в микс с ябълков сок, боровинков сок или дори енергийна напитка. Вариантите са неограничени и всичко зависи от настроението ви.

След като казахме това, е време да ви препоръчаме да оценявате правилно чистия коняк като едно от най-комплексните и изтънчени алкохолни питиета в света, което предлага на обонянието ви богат букет от аромати и вкус, който трае 2-3 пъти повече от този на уискито. XO (Extra Old или коняк отлежал минимум 6 години) е най-правилният избор, на който можете да заложите, когато решите да изпиете чаша бренди като познавач, защото по-дългият процес на отлежаване прави коняка много по-наситен на аромат и вкус.

Правилната чаша

За коктейли логично е да заложите на висока стъклена чаша или на такава за мартини. Естествено за студените шотове знаете към кои чаши да се обърнете, а за чистата консумация с малко лед можете да имитирате маниера на сервиране на уиски в ниска, но широка чаша.

Но ако решите да се насладите на коняка в чистата му форма, най-малкото дължите на самия еликсир внимание при правилния подбор на чаша. Да не говорим, че и от нея зависи пълното ви удовлетворение при дегустацията.

Основно, идеята на чашата е да даде максималното пространство на течността да се разлее, докато затварящата се горна част концентрира ароматите към ръба, за да могат да достигнат обонянието ви по най-приятния начин. В същото време се смята, че чашата за коняк (тази с ниско столче и силно изпъкнала средна част) насища ароматите на дестилата по такъв начин, че се изпаряват директно под носа ви и това може да развали цялостната идея на изтънченото изживяване. Това е и основната причина, поради която специалистите в тази област препоръчват най-добре да сервирате чистия коняк в стъклена чаша с формата на лале (т.е. гладките стени се събират към ръба) или в чаша за вино с подобна форма. Така ароматите се разпределят по най-правилния начин.

Правилното отпиване

Настрана от новите начини, по които може да се консумира коняка, доброто френско бренди си остава правилният компаньон в момент на релаксация след напрегнатия ден. Обратно на изстудения шот, който трябва да се приеме на екс, на добрия коняк трябва да бъде обърнато внимание и да му се наслаждавате.

Наблюдавайте

Започнете като налеете в чашата около 20-25 мл., хванете чашата с две ръце и затоплете с длани напитката за около 8-10 минути, за да засилите ароматите. Същото това време отделете за съзерцаване на коняка, защото очите са първата стъпка към добрата дегустация. Главно, обърнете внимание на цвета – той характеризира възрастта на коняка. Например бледият жълтеникав цвят е характерен за по-младите питиета, докато златният, кехлибарният или червеникавият (кестен) оттенък, са присъщи на по-отлежалите.

Помиришете

Сега идва моментът, в който трябва да помиришете коняка, но отново нека обърнем внимание на правилния момент. Ако поставите 40-градусов коняк близо до носа си твърде бързо, можете да развалите целия ритуал на дегустирането. Започнете като поставите чашата близо до областта на стомаха ви. Ще бъдете изненадани от силата на "планинските" аромати, които се изпаряват към носа ви. Бавно повдигайте чашата като през това време вдишвате, за да подготвите обонянието си за момента, в който чашата ще достигне лицето ви. В този момент доближете носа си до ръба и бавно вдишайте. Първоначално се усещат флоралните или плодови аромати, като виолетка, ирис, роза, жасмин, круша, череша, кайсия, слива, смокиня, дюля, грейпфрут, праскова, портокал или ядки. Повторете това три или четири пъти, като всеки път букетът ще бъде все по-осезаем.

Пробвайте

Нека вече опитаме коняка, но първо намокрете устните си в него и поемете малка глътка, за да подготвите устата и вкусовите си рецептори за дегустацията. Само тогава можете да отпиете нормална глътка и да ѝ се насладите напълно. Моментално ще усетите плътността на коняка, дълготрайността на вкуса му и ще успеете да доловите същите елементи, които помирисахте. Ако всичко е както трябва и опитът, който имахте удовлетворява сетивата ви, то вече сте открили вашия Коняк.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ