Извинението е изкуство

20.07.2011, 16:48

Трудно, но постижимо

   
 
Извинението е изкуство

Не ви ли се струва, че мъжете са принудени да се извиняват по-често от жените. Не е честно, но е така. Затова ви предлагаме пет съвета, които ще ви помогнат, ако ви се наложи спешно да се извинявате. Повярвайте ни, доброто извинение може да отвори много врати. Е, често се налага с него да върви и скъп подарък, но нищо не пречи да се пробвате. И ги научете добре.

"Извинявай" е само началото

Думата "извинявай", хвърлена в пространството, ще свърши работа, ако сте в детската градина и учителката ви е накарала да я кажете, за да успокоите другарчето, чийто молив сте взели. Възрастните хора е редно да се изразяват малко по-сериозно. Най-важната част в едно извинение, освен самата дума, е обяснението за причината. Просто каже за какво точно се извинявате.

5 стъпки към успешно извинение

Да се извиниш си е вид изкуство и има някои правила. Първо, признайте си вината. Второ, дайте обяснение, но не отричайте вината си. Трето, демонстрирайте разкаяние. Четвърто, дайте обещание, че ще се поправите. Пето, дайте възможност на човека до вас да сподели как се чувства. Не изливайте поток от думи.

Оригиналността не винаги е печеливша

Разбира се, че е добре да сте оригинален, но не във всяка ситуация. И все пак, както понякога "съвсем честно" споделяте мнението си относно новата рокля на приятелката ви, така можете да се извините съвсем искрено, без наистина да чувствате, че трябва да се извинявате. Дори подобно извинение може да е от полза.

Извинението отнема време

Не си мислете, че извинението и съответно прошката стават моментално. Целият процес отнема време. Обиденият човек има нужда от време да помисли, да се възстанови и да отговори на извинението ви. Най-добре е след като се извините да разберете дали има още нещо, което можете да направите. Нещо, с което да подобрите шансовете си. Ако ви се струва, че нищо не се получава, припомнете си поговорката, че "Утрото е по-мъдро от вечерта" и изчакайте да мине време. То лекува.

Не отлагайте извинението

Съветваме ви да се извинявате възможно най-скоро след като сте осъзнали, че сте оплескали нещата. Но ако не виждате грешката си, изчакайте докато добре премислите ситуацията и откриете проблема. Иначе може да стане по-лошо.

Следвайки нашите съвети, би трябвало да преминавате безпроблемно през подобни ситуации. А най-добре е изобщо да не ги създавате.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ