Законите на дънковото яке  4 Виж всички снимки

26.10.2011, 16:00

   
 

От всички текущи модни тенденции, може би най-неочакваното предложение беше дънковото яке. Дългогодишният верен партньор на американските ранчо-мачовци и тийнейджърските банди, сега се завръща с пълна сила и е на път да застане в предните редици на модните тартори.

За да ви помогнем да си отговорите на въпросите относно кройката, размера, подплатата и цвета, направихме кратък гид за модерната употреба на тази емблема на Америка.

Видът

Дънковото яке е една от онези дрехи, които излъчват небрежния стил на грубата мъжественост и мачизъм (идва от мачо). Истински важният въпрос в действителност е как ще интегрирате дънковото яке в гардероба си, тъй като то работи в тандем с останалата част от аутфита ви. Якето от деним несъмнено добавя нотка небрежност към всяка визия, затова трябва да сте сигурни, че точно това е крайната ви цел и че наистина имате желанието да разхвърлите малко супер спретнатия си сет.

Денимът

Първото дънково яке е било ушито през 1905 г., разбира се от Levi's. Интересното е, че се е продавало като комплимент към съществуващата вече линия джинси и работно облекло от подобния на брезент плат. Денимът бил твърд и издържал на вятър, студ, дъжд и каквото и да било друго, което работещият мъж може да хвърли върху него. Яке направено от суров, тъмен деним обхваща целия този дух на силните мъже и тежкия им труд и представя приглушения, класически стил дънково яке.

Дънковото яке преживява и ренесанса си в средата на 90-те години и вие можете да копирате стила от онази ера на деним с износен ефект, комбиниран с бархетна риза. Тази визия олицетворява непретенциозния грубоват стил на небезизвестния музикален жанр "гръндж". Страхотен ежедневен аутфит за тези от вас, които са под 30-те, защото по-големите мъже, опитали тази визия, изглеждат сякаш все още тъгуват за Кърт Кобейн.

Подплатата

С подплата или без подплата? Това е един от най-трудните въпроси, който можете да си зададете, когато избирате дънково яке. Всеки вид подплатяване прибавя собствения си "характер" към якето, затова направете внимателно избора си, основан на това какво точно ви привлича.

  • Без подплата – популярен, моден избор, който извайва слаба фигура и позволява да облечете якето като "слой" под палтото без да натоварва цялостния сет.
  • Бархетна подплата – по-кънтри визия, която се среща най-вече сред мъжете, които се опитват да прибавят малко небрежност в гардероба си. Изглежда добре в студените нощи, но имайте предвид, че прибавя малко повече обем към визията ви.
  • Овча кожа – класическата визия на момчето от ранчото. Подплатяването от овча кожа добавя топлина и мъжественост към якето. Подобен тип якета се срещат върху гърба на грубоватите мъже, които обичат отворените пространства, но и напоследък все по-често ги забелязваме по модните подиуми. Затова замислете се каква визия точно искате да постигнете и какво впечатление ще оставите у околните с избраното от вас яке.

Кройката

Когато търсите най-доброто дънково яке за себе си, то трябва да намерите това, което приляга по тялото ви идеално. Що се отнася до кройката, обърнете внимание на конструкцията и се замислете с какво ще носите якето и какъв силует искате да изградите с него. Пънк? Заложете на вталено яке от отмит деним. Кънтри? Вземете малко по-свободния вариант, който можете да комбинирате с бархетна риза. И мислете за нуждите си докато обмисляте размера и кройката – дънковото яке е еквивалент на практичността.

Облечете якето

Съветите за носенето на дънковото яке са прости:

  • Никога не повтаряйте деним. Ако носите дънково яке, това означава, че не трябва да допълвате с дънки и още по-малко с дънкова риза. Ако не сте сигурни на какво да заложите, изберете каки панталон или такъв от рипсено кадифе.
  • Ако трябва да смесите деним, комбинирайте отмиването. Това ще рече, че можете да облечете супер тъмни дънки с почти бяло от химическа обработка яке (може дори да е с подплата от овча кожа).
  • Никога не носете якето си с къси панталони. Без изключения.
  • Пробвайте да комбинирате якето си с каки панталон от по-твърда и стегната материя и по-спретната риза за небрежното ви ежедневие или изпробвайте комбинацията панталон от рипсено кадифе в свободна кройка и тениска за по-гръндж аутфит.
  • За да запазите цвета на якето си, то обработвайте го както дънките си. Изпирайте го по-рядко и очаквайте повече гънки, когато го изперете на висока температура.
  • Не носете якето толкова често, освен ако не искате да ви познават като "момчето с дънковото яке", което е ужасно.

източник: EveryGuyed

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 16.01.2012 | 14:44
1 а аз си мислех, че дънковото яке е отживелица
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ