Завръщането на ретро спортната мода

09.11.2011, 14:04

   
 
Завръщането на ретро спортната мода

Харесваме спортните облекла и често се ровим в сайтовете, посветени на този вид модни решения. Времената са се променили значително. Модата е помела всичко по пътя си и спорта не е останал неподминат. Преди време екипите и кецовете са се използвали само за спорт. Чисто естетическа функционалност, направена с най-новите технологии и материи, които не са били най-подходящият избор за излизане извън границите на игрището и показване в обществото. Били са просто чудесни за спорта. И само за него.

Може би много опростено обяснение, но в крайна сметка след подема и широката употреба на спортните облекла през 90-те сега наблюдаваме значително съживяване и завръщане на ретро вълната.

Сигурно сте чували знаменитата фраза, че в модата всичко ново е добре забравено старо, но най-вероятно нямате много дълбоки наблюдения над това, че старото се връща в бъдещето на вълни. Да вземем за пример нещо по-малко свързано с модата – телевизорът. Израснахме, гледайки телевизия на закръглен екран, монтиран в дървена кутия. Дървото се замени с посребрени плоскости, а след това с черна пластмаса. Сега се връщаме отново към металните покрития на телевизорите и ще бъде осъществен пълният кръговрат, когато експертите представят сегашните тестови варианти с дървен ефект. Истинска промяна? Влияние на модата? Или копнеж по отминали времена (само преди 30 години), когато бяхме по-малко материалистични и консумирахме далеч по-малко и по-рядко отсега.

Що се отнася до спортната мода, отминалите времена, които в момента ни карат да се връщаме за доза свежест, са 70-те и 80-те или зенитът на спорта. Тогава тенис играчите, атлетите и футболистите носеха специални екипировки само за да спортуват, децата отиваха на тренировки с екипите си, а брейкърите и модерните младежи използваха спортните облекла, за да изглеждат модерно, яко и свежо.

Бритпоп субкултурата се превърна в морето, в което плуваха трите ленти на Adidas, винтидж Fila и Fred Perry. Музиката препрати към тази семплост на миналите години и модата я последва. По това време Деймън Олбърн (английският певец, текстописец и продуцент) смеси Мод вълната с визията на лондончанина и на футболиста, като пееше за Trim Trab (модел кецове на Adidas) и носеше Vans. По улиците на Лондон, който в този период се явява кухнята на новата мода, започнаха да се разхождат младежи с кожени спортни чанти (като тези за фитнес) и от Adidas осъзнаха, че има по-голям пазар за брандираните им продукти, отколкото за ужасните екипировки, които правеха. Марки като Gola се възползваха от ситуацията и започнаха да опитват да се докажат. Възраждането на ретро спортните облекла бълбукаше толкова приятно.

Бързо превъртаме лентата до днешния ден, в който новата модна вълна ни застигна. Нещо, което е на път да изригне като вулкан. Възможността, която се зададе за много търговски марки, е същата, която превърна Adidas в Adidas Originals. Интернет донесе такова познание, което преди се придобиваше само от по-големия брат или от уста на уста. През последното десетилетие абсолютно всичко, за което си помислите, беше пренаправено и преиздадено за жадния и вечно разрастващ се пазар. В спортните магазини в момента се продават само ретро и вдъхновени от ретро вълната спортни дрехи. 80-те са отново на мода за тези, които не са били родени по това време. Децата се обличат като яките герои от филми като Teen Wolf ("Младият върколак" - 1985) или Weird Science ("Нечиста наука" от 85-а година), а ретро спортните облекла постепенно се превръщат в норма. Това е онзи 42-инчов LCD телевизор с кутия с дървен ефект.

Не ни разбирайте погрешно, всеки може да облича каквото си пожелае. Сигурно ще ги има и тези от вас, които ще ни кажат, че спортните дрехи "преживяха" момента си преди 25 години и най-вероятно ще сте прави. Но не мислим, че има нещо лошо в това да ценим нещо заради естетическата му и функционална простота.

Както и да е, важното е, че вълната, чиято основа беше положена през 80-те, откри начин да се завърне през 90-те и експлодира през 00-те (ако може да означим така отминалото вече десетилетие), не е достигнала края си. Защото всичко в модата е кръговрат, а вълната дори физически следва тази тенденция да се завръща на определен период от време. Така че очаквайте следващият талаз от спортни облекла. Ние, честно нямаме търпение да обуем новите си кецове и да отидем с тях на лов за още по-нови.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ